‹ Takaisin

Terveys  |  09.01.2024   |  ESSI KÄHKÖNEN   |  INGIMAGE

Tiesitkö tämän eturauhasesta?

Eturauhasen oireista tavallisimpia ovat virtsavaivat ja kiputuntemukset. Lääkärissä on hyvä selvittää, olisiko taustalla tulehdus, hyvänlaatuinen liikakasvu vai ehkä eturauhassyöpä.

Eturauhanen on elin, joka liittyy miehen lisääntymisbiologiaan. Se sijaitsee virtsarakon edessä, ja miehen virtsaputki kulkee eturauhasen läpi. Eturauhasen tehtävänä on tuottaa ravintoa siittiöille. Siemennesteestä valtaosa koostuu eturauhaseritteestä.

Mikä ja millainen on eturauhastulehdus? Miten sitä hoidetaan?

Eturauhastulehduksia on useamman laatuisia. Akuutti tulehdus on bakteerin aiheuttama, ja siihen liittyy yleensä korkea kuume, virtsaamisvaivoja ja alavatsakipua. Tällainen tulehdus hoidetaan antibiooteilla.

Eturauhastulehdus voi olla luonteeltaan myös krooninen ja akuuttia muotoa lievempi. Sen aiheuttaja on epäselvä, mutta sille altistaa kylmettyminen. Oireista tavallisimpia ovat erilaiset virtsavaivat: virtsasuihku voi heikentyä, ja mies voi potea äkillistä virtsaamisen tarvetta. Peniksen, kivespussien sekä alavatsan seudulla voi tuntua jomotusta. Joskus erektio voi heiketä.

Kroonista eturauhastulehdusta hoidetaan tulehduskipulääkkeillä ja eturauhasta rentouttavalla alfasalpaajalääkityksellä.

Voiko eturauhastulehdusta ehkäistä elintavoilla?

Tärkein konsti ehkäistä eturauhastulehdusta on välttää intiimialueen kylmettymistä. Alue ja alavatsan seutu kannattaa suojata lämpimin vaattein niin pakkaselta kuin myös viimalta ja vedolta. Toki esimerkiksi avantoon voi mennä uimaan, kunhan pitää huolen siitä, että pääsee sieltä nopeasti lämmittelemään. Kylmällä alustalla istumista on syytä välttää.

Liittyykö ikä eturauhastulehduksen riskiin? Vaikuttaako tulehdus lisääntymiskykyyn?

Eturauhastulehduksen voi saada minkä ikäinen mies tahansa. 20–60-vuotiaista miehistä noin 40 prosenttia potee jossain vaiheessa eturauhastulehduksen. Eturauhastulehdus ei tutkimusten mukaan vaikuta miehen lisääntymiskykyyn. Siittiöiden tuotanto tai niiden kunto eivät häiriinny edes kroonistuneen eturauhastulehduksen seurauksena.

Mistä on kyse eturauhasen hyvänlaatuisessa liikakasvussa ja miten sitä hoidetaan?

Tämä vaiva lisääntyy ikääntymisen myötä. Vanhempien miesten eturauhaseen voi alkaa muodostua hyvänlaatuista kudoskasvua. Oireet ovat samantyyppisiä kuin kroonisessa eturauhastulehduksessa: virtsasuihku heikentyy, ja miehelle voi ilmaantua virtsaamispakkoa ja virtsankarkailua. Vessassa on ravattava usein myös yöllä.

Lievä liikakasvu ei vaadi hoitoa, mutta jos oireet ovat kiusallisia, liikakasvua voidaan hoitaa esimerkiksi eturauhasta pienentävillä tai rentouttavilla lääkkeillä.

Mitkä ovat eturauhassyövän oireet? Miten syöpä löydetään?

Eturauhassyöpä ei alkuvaiheessa yleensä oireile, mutta jos oireita ilmenee, niitä ovat tyypillisimmin muihinkin eturauhasvaivoihin liittyvät virtsaamisongelmat. Kaikenlaisissa eturauhasoireissa on hyvä lähteä lääkäriin, jotta voidaan selvittää, johtuvatko oireet hyvänlaatuisista tekijöistä vai onko syynä syöpä.

Eturauhassyöpää etsitään PSA-nimisellä verikokeella. Jos PSA-arvo on poikkeava, tehdään kuvantamistutkimus, jonka jälkeen eturauhasesta voidaan ottaa koepala. Korkeakaan PSA-arvo ei välttämättä tarkoita, että miehellä olisi eturauhassyöpä, joten testiä ei voi yksin käyttää syövän diagnosoinnissa. Kohonnut PSA-arvo on kuitenkin hälytysmerkki siitä, että miehen eturauhasen terveyttä pitää alkaa tutkia tarkemmin.

Miksi eturauhassyöpää ei seulota suomalaisessa miesväestössä?

PSA-seulontaan liittyy huomattava ylidiagnostiikka: PSA:n perusteella löydettäisiin paljon syöpiä, joilla ei kuitenkaan olisi merkitystä miehen terveydelle. Tällä tavalla kuormitettaisiin myös terveydenhuoltoa. Toisaalta seulontaan ja syövän hoitoon liittyisi paljon haittoja, joita aiheutettaisiin turhaan.

Moni eturauhassyöpä on usein ”kiltti” tapaus. Sellainen kasvaa niin hitaasti ja etäpesäkkeitä tuottamatta, että mies ehtii kuolla jostain muusta syystä. Toki kilttiäkin syöpää seurataan säännöllisin välein, ja jos se osoittaa ärhäköitymisen merkkejä, se hoidetaan.

Eturauhassyöpäseulonta vähentäisi miesten syöpäkuolleisuutta. Jotta seulontaan ryhdyttäisiin, tarvittaisiin kuitenkin menetelmiä löytää ne syövät, jotka ovat terveyttä ja henkeä uhkaavia ja jotka on tarpeen hoitaa.

Asiantuntijana urologian erikoislääkäri Juha Koskimäki, TAYS

Julkaistu Terveydeksi! 4/2023

Lue lisää:

Seitsemän kysymystä erektiohäiriöistä

Terveellinen ruokavalio saattaa ehkäistä erektio-ongelmia

Apteekki

APTEEKKIHAKU