‹ Takaisin

Terveys  |  17.05.2022   |  TARU VANHALA   |  CANVA

Tunnetko aurinkovoiteiden pakkausmerkinnät?

Moni ostaa aurinkovoiteen miettimättä sen tarkemmin, mitä pakkauksen merkinnät tarkoittavat. Tuotemerkinnät kertovat kuitenkin tärkeää tietoa esimerkiksi tuotteen suojaavuudesta ja säilyvyydestä.

Aurinkovoidetta valittaessa tärkein merkintä valmisteen kyljessä on suojakerroin eli SPF (Sun Protection Factory). Se kuvaa tuotteen UVB-säteiden läpäisevyyttä. 

Purkissa oleva UVA ympyrän sisällä -merkintä taas puolestaan kertoo sen, että tuotteen UVA suojakerroin on vähintään kolmasosa siitä, mikä tuotteen UVB-kertoimeksi on ilmoitettu. 

Suojakertoimet luokitellaan mataliksi suoja-kertoimiksi, jos SPF on alle 15. Keskitason suojakertoimissa SPF on 15-25 ja korkeissa yli 25. Erittäin korkeiksi luokitellaan suoja-kerroin SPF 50+.

- Jos ihosi on vaalea, helposti palava tai siinä on esimerkiksi ruusufinniä, valitse voide, jonka suojakerroin on vähintään 30, neuvoo iho- ja kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine, Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä.

Myös vedenkestävää voidetta tulee lisätä uinnin jälkeen

Vedenkestävä (Water resistant) ja Erittäin vedenkestävä (Very water resistant) merkinnät kuvaavat sitä, miten hyvin tuotteet kestävät iholla vedessä oltaessa. Tuotetta voi kutsua vedenkestäväksi, mikäli suojaustehosta on vähintään puolet jäljellä iholla 2x20 min vedessä oleskelun jälkeen. Erittäin vedenkestävän tuotteen kohdalla suojaustehosta on oltava jäljellä puolet iholla 4x20 min vedessä oleskelun jälkeen.

Huomioitavaa on, että vaikka kyseessä olisi vedenkestävä aurinkovoide, sitä tulee lisätä aina uinnin jälkeen. Ihon kuivaus pyyhkeellä ja rantahiekka kuluttavat voidetta ihon pinnasta.

Edellisenä kesänä avattu aurinkovoide ei todennäköisesti ole enää käyttökelpoinen, sillä aurinkovoiteiden tyypillinen säilyvyysaika avaamisesta on 12 kuukautta. Säilyvyysaikaa kuvataan tuotteissa PAO -merkinnällä (Period After Opening). Merkinnän löytää tuotteesta etsimällä avatun purkin kuvan, jonka sisällä on kuukausimäärä. 

Verkkopalvelu auttaa allergista löytämään oikean tuotteen

Ainesosaluettelo eli ingredients tulee olla kaikissa kosmetiikkatuotteissa, joten se löytyy aina myös aurinkovoiteista. Ainesosaluettelo kertoo alenevassa paljousjärjestyksessä sen, mitä ainesosia tuote pitää sisällään. Etekin allergioista kärsivien kannattaa aina tarkistaa tuotteen koostumus.

- Allergioittesi suhteen sopivia tuotteita voi hakea kosmetiikan Allergiaportaali -verkkopalvelusta, www.kosmetiikka-allergia.fi, Merike Laine vinkkaa.

Tuotteessa voi olla myös maininta siitä, sisältääkö tuote kemiallisen eli orgaanisen tai fysikaalisen eli epäorgaanisen suojan vai niiden yhdistelmän. Kemialliset suoja-aineet imevät valon säteet itseensä ja muuttavat ne vaarattomaksi lämpösäteilyksi. Fysikaaliset suoja-aineet sen sijaan toimivat peilin lailla ja heijastavat auringon valon säteet pois iholta.

Mikäli tuotteesta löytyy Allergiatunnus, kertoo se, että tuote ei sisällä yleisimmin herkistäviä ainesosia, kuten hajusteita. Allergiatunnukselliset tuotteet ovat sopiva vaihtoehto monille herkkäihoisille.

Apteekki

APTEEKKIHAKU