‹ Takaisin

11.02.2016

112-päivä: Vakava allergiareaktio vaatii aina soiton hätänumeroon

Vakavassa allergiareaktiossa eli anafylaksiassa tulee toimia nopeasti, Allergia- ja astmaliitto muistuttaa.

Anafylaksiassa tärkein ja kiireellisin ensiapu on adrenaliini-injektori, minkä jälkeen soitetaan hätänumeroon.

Allergia- ja astmaliitto korostaa, että allergisen on pidettävä lääkärin määräämää adrenaliini-injektoria aina mukana. Injektorin käyttö pitää opetella ennakkoon. Myös läheiset ja allergisen lapsen koulu- tai päiväkotihenkilökunta tulee opastaa oikeaan toimintaan.

– Anafylaksia aiheuttaa pelottavan tilanteen, jossa pitää tietää oikeat toimintatavat jo ennalta, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta toteaa.

Paikallisilla allergia- ja astmayhdistyksillä on demoinjektoreita harjoittelua varten.

Miten tunnistan anafylaksian?

Anafylaksia ilmenee monin eri tavoin ja siksi ulkopuolisen voi olla vaikeaa tunnistaa sitä. Tyypillisiä merkkejä ovat ihon punoitus, pistely ja kutina, ihottumaoireet ja turvotus. Hengityksen vinkuminen, astmaoireet ja palan tunne kurkussa voivat myös liittyä anafylaksiaan.

– Pelkkä kurkun kutina ei tarkoita anafylaksiaa. Sen sijaan useammat etenevät oireet viittaavat vakavaan allergiseen reaktioon. Siinä vaiheessa, kun allerginen miettii anafylaksian mahdollisuutta, on todennäköisesti jo syytä toimia, Anne Vuorenmaa ohjeistaa.

Adrenaliini-injektorin turha käyttö ei aiheuta vaaraa. On tärkeämpää toimia nopeasti kuin antaa tilanteen edetä liian pitkälle.

Allergia- ja astmaliiton mukaan tavallisimpia anafylaksian aiheuttajia ovat ruoka-aineet, pistiäiset sekä lääkkeet.

Anafylaksian ensiapu

  1. Adrenaliini-injektori ohjeen mukaan.

2. Antihistamiini ja kortisonitabletit täydentävät hoitoa, mutta eivät korvaa adrenaliini-injektoria.
3. Soitto 112:een jatko-ohjeiden saamiseksi. Hätänumeroon pitää soittaa, vaikka anafylaksia näyttäisi laantuvan.

Valtakunnallinen 112-päivä näkyy ympäri Suomen

Torstaina 11.2. vietetään EU:n yhteistä 112-päivää. Se on valtakunnallinen hätänumeropäivä, jolloin puhutaan arjen turvallisuudesta ja siitä, miten jokainen voi osaltaan huolehtia turvallisuudesta. 112-päivä muistuttaa tietysti myös hätänumerosta 112 ja siitä, että tämä numero toimii kaikissa EU-maissa.

Tänä vuonna kiinnitetään huomiota erityisesti nuorten ja iäkkäiden turvallisuuteen. Arjen turvallisuudesta muistuttavia tapahtumia järjestetään eri puolilla Suomea yli 100 paikkakunnalla.

TIINA KUOSA

Opasvideo adrenaliini-injektorin käyttöön >