‹ Takaisin

  |  15.08.2022   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Aktiivinen aivojen käyttäminen pienentää dementiariskiä

Koulutus, sosiaalinen ja aktiivinen elämäntapa sekä aivojen monipuolinen haastaminen pienentää dementiariskiä perinnöllisestä alttiudesta huolimatta.

,

Dementian vaaraa voi tuoreen tutkimuksen perusteella pienentää, vaikka riski sairastua siihen olisi suurentunut. Koulutus, sosiaalinen ja aktiivinen elämäntapa ja aivojen monipuolinen haastaminen ovat avaimia tähän.

Tutkimus perustuu 1 200 brittiläisen vuonna 1946 syntyneen seurantaan. Heidän kognitiiviset kykynsä testattiin ensimmäisen kerran kahdeksanvuotiaana ja uudelleen 69-vuotiaana.

Osallistujat, jotka olivat kouluttautuneet enemmän, työskentelivät kognitiivisesti vaativammissa ammateissa, harrastivat paljon ja olivat sosiaalisia, saivat 69-vuotiaana keskimäärin parempia tuloksia muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja mittaavissa testeissä. Myös lapsuudessa saadut hyvät tulokset kognitiivisissa testeissä ennakoivat parempia tuloksia 69-vuotiaana.

Aktiivisten osallistujien testitulokset heikkenivät lisäksi hitaammin kuin muiden riippumatta siitä, millaisia tuloksia he olivat saaneet lapsuuden testeissä. Heikko menestys lapsuuden testeissä ennakoi suurempaa riskiä sairastua dementiaan myöhemmin elämässä, mutta aktiivinen elämäntapa pienensi todennäköisyyttä.

Yhdessä aiempien tutkimusten kanssa tulokset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan dementiaa voi ehkäistä tai ainakin lykätä käyttämällä aivojaan monipuolisesti ja pysymällä monin tavoin aktiivisena halki elämän. Myös terveellinen ja monipuolinen ruokavalio sekä liikunta voivat pienentää dementian riskiä, tutkimuksista tiedetään.

Tulokset julkaistiin Neurology-lehdessä.