Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  28.05.2020   |  TARU VANHALA   |  KATJA LÖSÖNEN

Älä unohda lääkkeitä kotiin, mökkeilijä!

Apteekki ei voi tällä hetkellä toimittaa reseptilääkettä edes ilman Kela-korvausta, jos edellisestä toimituksesta ei ole kulunut riittävästi aikaa. Syynä on valmiuslakiin perustuvat lääkkeiden myyntirajoitukset, jotka ovat edelleen voimassa.

,

Kun koronarajoituksia vähitellen puretaan, suomalaiset suuntaavat taas mökkipaikkakunnille kesän viettoon. Lääkkeensä kotiin unohtanut mökkeilijä voi törmätä ikävään yllätykseen paikallisessa apteekissa, sillä valmiuslakiin perustuvat lääkkeiden myyntirajoitteet ovat edelleen voimassa. Reseptilääkkeitä ei voi ostaa edes ilman Kela-korvausta, jos edellisestä toimituksesta ei ole kulunut riittävästi aikaa.

Normaalioloissa kotiin unohtuneen lääkkeen on voinut ostaa ilman Kela-korvausta kätevästi mökkipaikkakunnan apteekista. Nyt poikkeusoloissa tällaista mahdollisuutta ei ole ja pahimmillaan unohduksen takia voi joutua ajamaan edestakaisin satoja kilometrejä.

Koronaepidemian alkupäivinä maaliskuussa suomalaiset asioivat apteekissa poikkeuksellisen vilkkaasti ja täydensivät lääkevarastojaan tavallista pidemmäksi ajaksi. Sosiaali- ja terveysministeriö reagoi nopeasti kasvaneeseen kysyntään asettamalla valmiuslain nojalla rajoituksia lääkkeiden myyntiin varmistaakseen niiden riittävyyden poikkeusoloissa.

Apteekki voi toistaiseksi toimittaa reseptilääkkeitä korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän kerrallaan. Tämä koskee kaikkia reseptilääkkeitä, myös ei-korvattavia. Itsehoitolääkkeitä apteekki saa myydä vain itsehoitoon hyväksytyn suurimman pakkauksen. Rajoitukset ovat voimassa näillä näkymin kesäkuun loppuun asti.

Toimenpiteellä varmistetaan, että lääkkeitä riittää kaikille niitä tarvitseville ja ehkäistään ylisuuresta kulutuksesta aiheutuvia saatavuushäiriöitä. Suomessa ei ole pulaa lääkkeistä.