‹ Takaisin

  |  14.03.2016

Älä vaikene endometrioosista

”Stop the silence!”, kehottaa Endometrioosiyhdistys tänään käynnistyvällä valtakunnallisella endometrioosiviikolla.

Endometrioosi eli kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti aiheuttaa kroonista kipua, heikentää sitä sairastavan elämänlaatua ja aiheuttaa lapsettomuutta. Endometrioosi on uusiutuva, krooninen sairaus.

Endometrioosiyhdistyksen mukaan Suomessa endometrioosia sairastaa noin 60 000 – 120 000 hedelmällisessä iässä olevaa naista. Silti sairaus on vaiettu sekä vähätelty sairaus, joka on huonosti tunnettu ja diagnosoitu. Diagnoosiviive on tutkimusten mukaan noin 6–9 vuotta.

Voimakkaat kivut johtavat koulu- ja työpoissaoloihin ja rajoittavat harrastuksia sekä normaalia sosiaalista elämää. Edennyt hoitamaton endometrioosi voi aiheuttaa lapsettomuutta.

– Kansainvälisesti on tutkittu endometrioosin vaikutusta naisen ja yhteiskunnan talouteen, joiden keskimäärin vaikutus on vuosittain noin 10 000€ / endometrioosia sairastava nainen. Euroopan tasolla on arvioitu, että endometrioosin hoidon rahallinen kustannus nousee vuosittain jopa yli 10 miljardiin euroon, yhdistys kertoo.

Endometrioosiyhdistys pyrkii teemaviikon 14.–20.3. aikana rikkomaan vaikenemisen kulttuuria ja lisäämään tietoisuutta endometrioosista. Teema liittyy maailmanlaajuiseen Stop the silence! -kampanjaan. Viikon ohjelmassa on erilaisia tapahtumia, tempauksia sekä kilpailuja.

TIINA KUOSA