‹ Takaisin

  |  29.07.2022   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Alkoholi saattaa kerryttää rautaa aivoihin

Tuoreen tutkimuksen mukaan rautakertymiä löytyy jopa maltillisesti, mutta säännöllisesti alkoholia nauttivien aivoista. Aivojen rautapitoisuuden suurentuminen on yhdistetty muun muassa Alzheimerin ja Parkinsonin tautiin.

,

Myös maltillinen mutta säännöllinen alkoholin käyttö saattaa kerryttää rautaa aivoihin ja siten edistää muistisairauksien kehittymistä. Rautakertymiä on aiemmin havaittu alkoholin suurkuluttajilla, mutta kohtuukäyttöä koskeva havainto on uusi.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa hyödynnettiin 21 000 keskimäärin 55-vuotiaan seuranta- ja geenitietoja brittien biopankkiaineistoista.

Tulosten perusteella rautakertymiä löytyi yli seitsemän alkoholiannosta viikoittain juovien aivoista ja etenkin aivojen tyvitumakkeista. Nämä kertymät myös liittyivät heikompiin tuloksiin kognitiivisia mielentoimintoja mittaavissa testeissä.

Raudan kertyminen aivoihin oli yhteydessä muutenkin suuriin rautapitoisuuksiin, mutta tämä ei selittänyt tuloksia kokonaan. Alkoholin lisäksi muutkin seikat voivat johtaa raudan kertymiseen aivoihin, mutta jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, ilmiö saattaa selittää alkoholin käyttöön liittyviä kognitiivisia häiriöitä. Aivojen rautapitoisuuden suurentuminen on yhdistetty muun muassa Alzheimerin ja Parkinsonin tautiin aiemmissa tutkimuksissa.

Tulokset julkaistiin PLoS Medicine -lehdessä.