Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  17.08.2022   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Alkoholin käytön vähentäminen pienentää aivoinfarktin riskiä

Runsas alkoholin käyttö altistaa aivoinfarktille, mutta riski myös pienenee, jos juomista vähentää, kertoo tuore tutkimus.

,

Runsas alkoholin käyttö tunnetusti altistaa aivoinfarktille, mutta riski myös pienenee, jos juomista vähentää.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta korealaistutkimuksesta, jossa hyödynnettiin yli 400 000 aikuisen terveystarkastustietoja vuosilta 2009 ja 2011. Seurannan aikana 75 000 osallistujaa sairastui aivoinfarktiin.

Riski sairastua aivoinfarktiin pieneni 17 prosenttia, jos runsaasti alkoholia käyttävä vähensi juomistaan kohtuukäytön tasalle. Vastaavasti riski suureni 28 prosenttia, jos kohtuukäytöstä siirtyi runsaaseen kulutukseen.

Pienin aivoinfarktiriski havaittiin potilailla, jotka käyttivät kohtuudella alkoholia seurannan ajan. He sairastuivat 12 prosenttia epätodennäköisemmin kuin täysin raittiit, mutta havaintoon kannattaa suhtautua varauksella. Täysin raittiiden joukossa on entisiä alkoholisteja ja terveyssyistä alkoholin käytön lopettaneita, mikä vaikeuttaa vertailujen tekemistä.

Vuosittain noin 18 000 suomalaista sairastuu aivoinfarktiin. Sairastumisista valtaosa voitaisiin estää. Aivoinfarkteille ja muille aivoverenkiertohäiriöille altistavat muun muassa kohonnut verenpaine, runsas alkoholin käyttö, tupakointi, epäterveellinen ruokavalio ja vähäinen liikunta.

Tutkimus julkaistiin Stroke-lehdessä.