‹ Takaisin

  |  15.02.2024   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Alkuvuonna paljon E-hepatiittitartuntoja

Tammi-helmikuun aikana on ilmoitettu 44 E-hepatiittitapausta eri puolilta Suomea. Tartuntalähteeksi epäillään lihaa ja lihaleikkeleitä.

,

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) tartuntatautirekisteriin on tammi-helmikuun aikana ilmoitettu 44 hepatiitti E-hepatiittitapausta eri puolilta Suomea. Tartunnan saaneista 27 on joutunut sairaalahoitoon.

Tartuntalähteeksi epäillään erilaisia lihaleikkelevalmisteita. THL:n haastattelemista 26 tapauksesta 25 oli nauttinut lihaa tai lihaleikkeleitä kuten meetvurstia tai salamia ennen sairastumistaan. Yhteyden varmistaminen vaatii kuitenkin lisäselvityksiä.

Hepatiitti E-tapauksia on ilmoitettu tavanomaista enemmän tammikuussa myös maissa, kuten Belgiassa ja Tsekissä.

Tartuntalähteenä yleensä elintarvikkeet

Hepatiitti E on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Hepatiitti E -infektio on suurimmalla osalla tartunnan saaneista oireeton. Tartunnan oireita voivat olla muun muassa kuume, vatsatautioireet, tumma virtsa, nivelkivut ja ihon ja silmän kovakalvon keltaisuus. Oireet ilmaantuvat keskimäärin 40 päivän kuluttua tartunnan saamisesta, mikä vaikeuttaa tartuntalähteen selvittämistä.

Ihminen saa tartunnan yleensä elintarvikkeiden välityksellä. Tyypillisiä tartuntalähteitä ovat esimerkiksi huonosti kypsennetty sianliha, salamityyppiset makkarat, simpukat ja osterit. E-hepatiittiviruksen voi saada myös tuoreiden ja pakastettujen vihannesten ja marjojen välityksellä.

Elintarvikkeiden ohella tartunnan voi saada myös suorassa kontaktissa virusta erittävän ihmisen tai eläimen ulosteeseen.

Miten E-hepatiittia ehkäistään?

E-hepatiittitartuntaa voi ehkäistä välttämällä kypsentämättömän sian- ja peuranlihan ja nilviäisten syömistä. Käsienpesu WC:ssä käynnin jälkeen ja ennen ruokailua auttaa myös tartunnan ehkäisyssä. Ulkomaan matkoilla kannattaa juoda vain kaupasta ostettua pullotettua juomavettä. Ravintoloissa ja kahviloissa juomiin ei kannata pyytää jääpaloja.

Hepatiitti E -infektioon ei ole olemassa lääkitystä. Infektiot paranevat usein itsestään, mutta saattavat vakavissa tautitapauksissa vaatia myös sairaalahoitoa.