‹ Takaisin

  |  08.10.2021   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Alle 30-miehille ei toistaiseksi anneta Modernan rokotetta

Tutkimuksen mukaan nuorilla miehillä on ilmennyt sydänlihastulehduksia suhteellisesti enemmän Modernan rokotteen kuin Biontech-Pfizerin rokotteen jälkeen. THL:n ohjeistus on varotoimenpide, koronarokotettujen sydänlihastulehdukset ovat erittäin harvinaisia.

,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että alle 30-vuotiaille miehille ja pojille ei toistaiseksi anneta Modernan Spikevax-koronarokotetta. Pohjoismaisen seurantatutkimuksen mukaan nuorilla miehillä on ilmennyt sydänlihastulehduksia suhteellisesti enemmän Modernan Spikevax-rokotteen kuin Biontech-Pfizerin Comirnatyn jälkeen. 

Tutkimuksen mukaan koronarokotettujen sydänlihastulehdukset ovat kuitenkin harvinaisia. Sydänlihastulehduksia ilmenee jatkuvasti erilaisten infektioiden seurauksena myös rokottamattomilla. THL:n uusi ohje Spikevax-rokotteen ikärajasta on varotoimi, ja sitä arvioidaan uudelleen marraskuun aikana, kun tutkimuksen tulokset tarkentuvat.

- Nyt saadut tulokset ovat yhä alustavia. Analysoimme niitä parhaillaan ja arvioimme, antavatko ne aihetta tehdä pysyvämpiä muutoksia koronarokotussuosituksiin Suomessa, selventää THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Spikevaxin saaneille nuorille miehille toisena annoksena Comirnatya

Alle 30-vuotiaille miehille ja pojille on Suomessa annettu Modernan koronarokotetta kaikkiaan runsaat 95 000 ensimmäistä annosta ja runsaat 42 000 toista annosta.

Jos alle 30-vuotias mies on saanut ensimmäisenä koronarokoteannoksenaan Modernan Spikevax-rokotetta, toisena annoksena tarjotaan nyt Biontech-Pfizerin Comirnatya.

- Suomesta ja muista maista saadut tutkimustulokset eri rokotevalmisteiden antamisesta osoittavat, että kahta eri rokotetta saaneet saavat vähintään yhtä hyvän suojan koronavirukselta kuin ne, jotka ovat saaneet molemmilla rokotuskerroilla samaa valmistetta, Nohynek kertoo.

Naisten ja yli 30-vuotiaiden miesten riski saada sydänlihastulehdus rokotuksen jälkeen on huomattavasti pienempi kuin nuorilla miehillä, joten heillä rokotukset molemmilla rokotteilla voivat jatkua normaalisti. THL kuitenkin muistuttaa, että kunnan tulisi tarjota rokotettavalle Comirnatya, jos rokotettava ei halua ottaa Spikevaxia ja Comirnatyn tarjoaminen rokotettavalle on mahdollista.