‹ Takaisin

  |  10.01.2023   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  ISTOCKPHOTO

Alle 40-vuotiaiden tyypin 2 diabetes yleistynyt

Yhä nuoremmat sairastuvat tyypin 2 diabetekseen. Maailmanlaajuisen ilmiön taustalla on pitkälti lihavuuden yleistyminen.

,

Tyypin 2 diabetesta pidettiin pitkään aikuisiän sairautena, mutta viime vuosina se on yleistynyt myös lapsilla ja nuorilla. Tuoreen yli 200 maata kattavan selvityksen perusteella muutos on ollut huomattava edeltävien 30 vuoden aikana ja johtuu pitkälti lihavuuden yleistymisestä.

Tulosten perusteella vuonna 1990 sadasta tuhannesta alle 40-vuotiaasta keskimäärin 117 sairastui tyypin 2 diabetekseen, mutta vuonna 2019 luku oli jo 183. Lihavuus oli merkittävin riskitekijä kaikissa maissa.

Globaalisti myös riski menehtyä tyypin 2 diabetekseen suureni jonkin verran, mutta muutos oli merkittävämpi köyhissä maissa. Tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuus suureni eniten keskituloisissa maissa.

Noin 500 000 suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta, mutta merkittävä osa heistä ei ole tietoisia taudistaan. Laihduttamisen lisäksi diabetesta ehkäisevät muun muassa terveellinen ruokavalio ja liikunnan lisääminen.