‹ Takaisin

  |  17.06.2015

Allergia- ja astmaliitto: Pistiäisallerginen tarvitsee nopean ensiavun

Ampiaisen tai mehiläisen pisto voi olla pistiäisallergiselle hengenvaarallinen. Allergia- ja astmaliitto painottaa, että adrenaliini-injektori voi pelastaa hengen. Injektorin käyttö on hyvä opetella etukäteen.

Ampiaisen tai mehiläisen pisto aiheuttaa kaikille myrkkyreaktiona kutisevan paukaman. Allergisessa reaktiossa paukama kasvaa nopeasti, ja pistos voi aiheuttaa myös henkeä uhkaavan, vakavan allergisen reaktion. Vakava allergiareaktio vaatii nopean ensiavun: adrenaliini-injektorin.

– Jokaisella pistiäisallergisella tulee olla adrenaliini-injektori. Lääkemääräyksen saaminen on pistiäisallergisen oikeus, muut sairaudet tai lääkitykset eivät vaikuta asiaan. Turhaan käytettynä adrenaliini-injektori ei aiheuta vaaraa ja sen käyttöä ei pidä pelätä, korostaa allergianeuvoja Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta.

Allergia- ja astmaliiton mukaan anafylaksia on aina syy hakeutua päivystykseen, adrenaliini-injektori on ainoastaan ensiapu.

Reaktion voimakkuutta ei voi ennustaa

Allergia- ja astmaliitto painottaa, että pistiäisallergiassa reaktion voimakkuus vaihtelee.

Vaikka pistiäinen olisi aiemmin aiheuttanut vain lieviä allergiaoireita, seuraavalla kerralla pistoksesta voikin seurata vakava reaktio. Siksi adrenaliini-injektori täytyy hankkia heti, kun allergia on todettu. Aikuisilla ja ikäihmisillä vakavan reaktion riski on suurempi.

– Yleensä lasten reaktiot ovat lieviä. Lievässä reaktiossa pistoskohdan painaminen kylmällä ja kortisonivoide auttavat,  Tähtinen kertoo.

Pistiäisallergiaan on saatavilla siedätyshoitoa. Siedätyshoitoon hakeudutaan lääkärin lähetteellä ja hoito toteutetaan erikoissairaanhoidossa. Hoito kestää viisi vuotta. Siedätyshoito parantaa pistiäisallergisen elämänlaatua huomattavasti, kun ei tarvitse pelätä ampiaisen tai mehiläisen pistoa.

Tunnista anafylaksia

Anafylaksia on vakava yliherkkyysreaktio, joka alkaa äkillisesti, etenee nopeasti ja aiheuttaa oireita samanaikaisesti useassa eri elimessä, kuten ihossa, hengityselimissä, verenkierrossa ja sydämessä sekä nielussa.

Anafylaksia etenee muutamassa minuutissa ja on hengenvaarallinen. Mitä nopeammin oireet ilmenevät, sitä vakavammasta reaktiosta on kyse.

Allergia- ja astmaliiton mukaan anafylaksian oireet ovat yksilölliset. Tyypillisimpiä oireita ovat iho-oireet (pistoskohdan turpoaminen, ihon punoitus ja kutina), hengitystieoireet (palan tunne kurkussa, hengityksen vinkuminen, astmaoireet, äänen käheytyminen, kurkun turpoaminen) sekä sydämentykytys, pahoinvointi ja vatsakipu.

TIINA KUOSA

Opasvideo adrenaliini-injektorin käyttöön >