‹ Takaisin

  |  18.11.2014

Antibioottia vain ammattilaisen määräyksestä

Antibioottien epäasianmukainen käyttö lisää antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien määrää.

Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskus Fimea muistuttaa tänään (18. marraskuuta) vietettävänä Euroopan antibioottipäivänä, että antibiootteja ei saa käyttää omin päin itselääkitykseen.

Antibiooteista puhuttaessa itselääkitys tarkoittaa tilannetta, jossa joku käyttää antibiootteja omin päin ilman, että terveydenhuollon ammattilainen on arvioinut antibiootin tarpeen. Tämä on mahdollista esimerkiksi silloin, kun aiemmista hoidoista on jäänyt jäljelle antibiootteja tai kun niitä on hankittu ilman reseptiä esimerkiksi ulkomailta.

Epäasianmukaisesta käytöstä johtuva vastustuskykyisten bakteerien määrän lisääntyminen on maailman pahimpia terveysuhkia. Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit johtavat vaikeasti hoidettaviin infektioihin.

Vain terveydenhuollon ammattilainen osaa arvioida, tarvitaanko oireiden hoitoon antibioottia. Lääkärien lisäksi Suomessa antibiootteja saavat tietyissä tilanteissa määrätä sairaanhoitajat, joilla on rajattu lääkkeenmääräämisoikeus.

Antibiootit tehoavat vain bakteeri-infektioihin

Antibiootit ovat bakteerien aiheuttamien sairauksien hoitoon käytettyjä lääkkeitä, joita kutsutaan myös bakteeri- tai mikrobilääkkeiksi. Antibiootit tehoavat ainoastaan bakteeri-infektioihin, eikä niistä ole apua flunssaa tai muita virustauteja sairastaville.

Suurin osa talvisaikaan esiintyvistä hengitystieinfektioista, kuten nuhakuume ja yskä, on virusten aiheuttamia. Ne paranevat itsestään tai oireenmukaisella hoidolla viimeistään parin viikon kuluessa.

Jos hengitystieinfektion oireet jatkuvat, pahenevat tai huolestuttavat, on tärkeää mennä lääkäriin. Antibiootteja tarvitaan, jos kyseessä on vakava infektio, kuten bakteerin aiheuttama keuhkokuume.

Hoitoa tarvitaan nopeammin, jos kyseessä on yli 65-vuotias henkilö, pitkäaikaissairas (astmaatikko, diabeetikko, sydän- tai keuhkosairas) tai jos henkilöllä on immuunijärjestelmän toimintaa heikentävä sairaus tai lääkitys (esim. kortikosteroidit, syöpälääkkeet).

TIINA KUOSA