Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
| 19.08.2024 | TARU VANHALA | ISTOCK
Riskiryhmiin kuuluville, joilla ei ole sairastetun taudin tai kahden rokoteannoksen antamaa suojaa, suositellaan edelleen rokotuksen ottamista tartuntojen ehkäisemiseksi.
Kongon demokraattisessa tasavallassa Keski-Afrikassa sekä sen naapurimaissa on käynnissä maanosan toistaiseksi suurin apinarokkoepidemia. Varmistettuja ja epäiltyjä tapauksia on marraskuusta 2023 alkaen raportoitu yli 16 000 ja sairastuneista yli 500:n arvioidaan kuolleen.
Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen ECDC:n mukaan apinarokkoepidemian riski Euroopassa on olemassa mutta se on pieni. Erityisesti riskiryhmillä sekä todettujen tai epäiltyjen tapausten lähikontakteilla tartunnan riski on kuitenkin kohtalainen tai korkea. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) mukaan Suomessa ja muualla Euroopassa on hyvät valmiudet torjua ja todeta mahdollisia tautitapauksia.
Apinarokko on zoonoosi eli eläimistä ihmisiin tarttuva tauti, ja tartuntoja tapahtuu myös ihmisten välillä. Tartunta vaatii tavallisesti hyvin läheisen kontaktin toiseen ihmiseen. Yleensä tauti paranee itsestään.
Apinarokkoviruksesta tunnetaan kaksi kehityslinjaa. Nyt käynnissä olevan epidemian aiheuttanut kehityslinjan I virus on synnyttänyt epidemioita Afrikassa ainakin 1970-luvulta alkaen. Tauti on tarttunut erityisesti, kun ihmiset ovat olleet kosketuksissa eläviin tai kuolleisiin villieläimiin, sekä perheenjäsenten kesken. Nyt kehityslinja I:n on todettu tarttuvan ensimmäistä kertaa myös seksin välityksellä.
Apinarokkoa vastaan käytetään rokotetta, jota tarjotaan altistuneille, apinarokkoon sairastuneiden lähikontakteille sekä korkeassa tartuntariskissä oleville. Suomessa rokotukset aloitettiin syksyllä 2022. Rokotteen on tähän mennessä saanut 3 000 henkilöä.
Riskiryhmiin kuuluville, joilla ei ole sairastetun taudin tai kahden rokoteannoksen antamaa suojaa, suositellaan edelleen rokotuksen ottamista tartuntojen ehkäisemiseksi. Hyvinvointialueet vastaavat rokotusten järjestämisestä.
Apinarokon riskiryhmään kuuluvat miehet, joilla on seksiä miesten kanssa ja joilla ollut useita satunnaisia seksikumppaneita viimeisen puolen vuoden aikana sekä HIV:n ennaltaehkäisevää lääkitystä eli prep-lääkitystä käyttävät miehet, joilla on seksiä miesten kanssa. Myös prep-hoitoon jonottaville miehille, joilla on seksiä miesten kanssa, suositellaan rokotusta.