‹ Takaisin

  |  22.09.2017

Apteekin klassikko: sitruunahappo

,

Sitruunahappo on varsinainen ihmeaine talouskäytössä. Sen avulla voi poistaa kalkkisaostumat kodinkoneista ja kaakeleista, irrottaa ruostetahrat tekstiileistä sekä säilöä marjat, hedelmät ja mehut. Mutta miksi sitruunahappoa myydään apteekeissa, eikö luontevampi paikka olisi ruokakaupan taloustavarahylly?

– Ennen vanhaan apteekkien tuotevalikoimaan kuului yleisesti muun muassa glaubersuola suoliston tyhjentämiseen, karvassuola ummetukseen sekä joukko muitakin kemikaaleja. Kysynnän vähennyttyä moni näistä tuotteista on poistettu tukkuliikkeiden valikoimista, ja siten ne ovat hävinneet myös apteekeista. Glaubersuolaa on yhä myynnissä. Sitruunahapon myynti on eräällä tavalla jäänne tältä ajalta, selventää apteekkari Bengt Mattila Helsingin XII Joutsen apteekista.

Alun perin sitruunahappoa myytiin kilotavarana, jota pussitettiin asiakkaan tarvitsema määrä. Nykyisin sitruunahappoa saa apteekista 50 ja 100 gramman annospakkauksissa.

Mattila muistuttaa, että apteekista saa tarkempia ohjeita sitruuna­hapon käyttöön. Silmiin joutuessaan tuote on voimakkaasti ärsyttävä.

Erästä apteekkaria voi jopa kutsua sitruunahapon keksijäksi: ruotsalainen kemisti ja apteekkari Carl Wilhelm Schele kehitti 1780-luvulla menetelmän, jolla sitruunahappoa pystyttiin eristämään kasveista, hedelmistä ja marjoista. Sittemmin sitruunahappoa ryhdyttiin valmistamaan ravinto­liuoksessa sienten avulla.