‹ Takaisin

  |  26.05.2017

Apteekin Salmiakki – yskään ja seepranraidoiksi

Apteekin Salmiakki, tuo punaiseen askiin pakattu litteä pastilli, sai alkunsa vuonna 1951, kun Haganol-makeistehdas perustettiin Helsingin Haagaan.

,

Tehtaan salmiakkiresepti oli sikäli poikkeava, ettei se sisältänyt lainkaan arabikumia tai teurasjätteestä keitettyä liivatetta. Alkuperäinen resepti on edelleen käytössä.

Aluksi pieniä vinoneliöitä myytiin irtotavarana apteekkeihin, missä henkilökunta pakkasi ne valkoisiin paperipusseihin. Pian salmiakkia alettiin myydä myös rasioissa, joiden kyljessä luki ”Yskään ja käheyteen.”

Nykyisin ohjelause voisi yhtä hyvin kuulua ”Ruoanlaittoon ja leivontaan”. Haganol on valmistanut salmiakkia 1990-luvun alusta lähtien myös nestemäisenä.

Salmiakkinestettä käytettiin salmiakkiliköörin raaka-aineena, ja edelleenkin sitä toimitetaan teollisuuteen muun muassa yskänlääkkeen ainesosaksi.

Kuluttajille myydään laimennettua versiota leivontaan, ruoanlaittoon ja juomasekoituksiin.

Keväällä 2015 apteekit tyhjenivät yllättäen salmiakkinesteestä, kun leivontablogi Kinuskikissa julkaisi hitiksi nousseen seeprakakun ohjeen. Seepranraidat loihdittiin – kuinkas muutenkaan – Apteekin salmiakilla.