‹ Takaisin

  |  07.06.2016

Asiantuntija: Huolellisuutta ja malttia noroviruksen kanssa

Noroviruksen aiheuttaman vatsataudin ehkäisy vaatii tarkkaa hygieniaa. Taudin iskettyä kotona pitäisi pysyä vielä oireiden loppumisen jälkeen.

Norovirus aiheuttaa parhaillaan vatsatautia eri puolilla Suomea. Epidemioita on Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ylilääkäri Markku Kuusen mukaan liikkeellä useita, joskin THL:n tietoon tulee lähinnä laajat sekä ruokaan ja juomaan liittyvät tapaukset.

Noroviruksen aiheuttamat oireet alkavat äkillisesti. Niitä ovat kouristavat vatsakivut, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli. Myös kuumetta saattaa esiintyä. Oireet kestävät yleensä 1–3 vuorokautta.

Huolehdi hygieniasta

Norovirus tarttuu erittäin herkästi ihmisten sekä viruksella saastuneiden elintarvikkeiden ja veden välityksellä. Tartunta voi myös levitä sairastuneen koskemien pintojen kautta, esimerkiksi ovenkahvoista tai valokatkaisijoista. Oksentelun yhteydessä ilmassa leijuvat, viruksia sisältävät hiukkaset saattavat myös toimia tartuntalähteenä.

Norovirusta on runsaasti sairastuneen eritteissä. Virus on erittäin sitkeä. Se voi säilyä tartuntakykyisenä huoneenlämmössä esimerkiksi oksennuksen tahraamassa tekstiilissä jopa 12 vuorokautta.

Tartuntojen ehkäiseminen vaatii huolellista käsienpesua runsaalla lämpimällä vedellä ja saippualla aina WC-käyntien sekä ruokailun ja ruoanlaiton yhteydessä. Käsihuuhteet eivät ole yhtä tehokkaita kuin huolellinen käsienpesu eivätkä ne korvaa saippuapesua.

Oksennuksella tai ulosteella tahriintuneet pinnat tulee puhdistaa ja desinfioida klooripitoisella puhdistusaineella, samoin WC sekä paljon kosketeltavat pinnat, kuten hanat ja ovenkahvat. Likaantuneet vuodevaatteet on syytä vaihtaa välittömästi ja pestä kuumalla vedellä.

Ruokaperäisten tartuntojen ehkäisemiseksi vihannekset ja hedelmät tulee pestä huolellisesti ja ulkomaiset pakastemarjat kuumentaa kauttaaltaan esimerkiksi keittämällä marjoja kaksi minuuttia.

Riittävän pitkään kotona

Norovirusinfektioon ei ole lääkehoitoa. Yleensä sairaus menee nopeasti ohi, mutta rajummissa, pidempiketoisissa oireissa voi sairaalassa annettava nesteytys olla tarpeen. Erityisesti pienet lapset ja iäkkäät ovat alttiita elimistön kuivumiselle, jonka oireita ovat limakalvojen kuivuminen ja voimakas uupuminen.

Kotihoidossakin riittävä nesteiden nauttiminen on tärkeää.

Markku Kuusen mukaan sairastuneen kannattaa malttaa pysyä kotona riittävän pitkään oireiden päättymisen jälkeen.

– Ainakin elintarviketyössä olevien henkilöiden tulisi olla poissa töistä vähintään kaksi vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen.

Myös esimerkiksi potilastyössä ja päiväkodissa olevien lasten suositellaan pysyvän kotona pari oireetonta vuorokautta.

Kuusen mukaansa myös esimerkiksi uiminen rannalla tai uimahallissa kannattaa unohtaa oireiden ajaksi ja vielä pariksi päiväksi niiden päättymisen jälkeen.

Tartunnalta välttyneiden perheenjäsenten ei kuitenkaan tarvitse rajoittaa elämäänsä, jos oireita ei ole.

– Käsitys on, että tarttuvuus alkaa vasta siinä vaiheessa, kun oireita ilmenee, Kuusi toteaa.

TIINA KUOSA

Lisää tietoa:

THL - Norovirus >
Terveyskirjasto - Norovirus >