Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  09.08.2021   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Astma luultua pienempi riski vakavalle koronataudille

Hengityssairauksia potevia on pidetty koronataudin riskipotilaina. Tuoreen tutkimuksen mukaan astmaa potevien riski joutua sairaalahoitoon taudin vuoksi on noin 10–30 prosenttia suurempi kuin terveiden samanikäisten. Kuolleisuudessa ei havaittu eroja muihin potilaisiin.

,

Astmaa potevien riski sairastua tai menehtyä vakavaan koronavirustartuntaan näyttäisi olevan selvästi pienempi kuin epidemian alussa pelättiin. Keuhkoahtaumatautiin ja joihinkin muihin hengityssairauksiin liittyy suurempi riski, mutta sekään ei välttämättä ole niin suuri kuin on ajateltu.

Tulokset perustuvat yli 825 000 britin terveystietoihin ja niiden mukaan astmaa sairastavien riski joutua vakavan koronavirustartunnan vuoksi sairaalahoitoon on noin 10–30 prosenttia suurempi kuin terveiden samanikäisten. Kuolleisuudessa ei havaittu eroja muihin potilaisiin.

Keuhkoahtaumatautia sairastavilla riskit olivat suurempia. Verrattuna muihin potilaisiin he joutuivat sairaalahoitoon tai menehtyivät koronavirusinfektioon 54 prosenttia todennäköisemmin. Vakavat sairastumiset olivat yleisempiä myös interstitiaalisia keuhkosairauksia potevilla, mutta riski menehtyä ei ollut heillä eikä keuhkoahtaumatautia potevilla juurikaan tavallista suurempi. Keuhkosyöpää sairastavilla vakavat tautimuodot olivat lähes kaksi kertaa yleisempiä kuin muilla potilailla.

Brittien tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä hengityssairauksia potevia on pidetty riskipotilaina koronaepidemian alusta alkaen. Tutkijat toteavat oletuksen olleen paikallaan varsinkin epidemian alkuaikoina, mutta nykyisen tutkimusnäytön valossa riskit eivät välttämättä ole niin suuria kuin on pelätty. Varovaisuus on silti paikallaan, sillä osa potilaista voi silti olla muita suuremmassa vakavan koronavirustartunnan vaarassa.

Tutkimus julkaistiin Lancet Respiratory Medicine -lehdessä.