‹ Takaisin

  |  11.03.2021   |  TARU VANHALA   |  ISTOCKPHOTO

AstraZenecan koronarokote soveltuu myös ikääntyneille

Viime viikkoina saatu tutkimustieto osoittaa, että Astrazenecan rokote antaa yhtä vahvan suojan ikääntyneille kuin mRNA-rokote.

,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nimittämä Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR toteaa, että AstraZenecan koronavirusrokotetta voidaan tästä lähtien antaa myös ikääntyneille eli 70 vuotta täyttäneille.

AstraZenecan adenovirusvektorirokote sai Euroopan lääkevirastolta ehdollisen myyntiluvan tammikuun lopussa. Tuolloin KRAR suositteli, että rokotetta annettaisiin vain alle 70-vuotiaille, sillä tutkimustietoa rokotteen tehosta ikääntyneillä oli vielä liian vähän.

- Viime viikkoina Skotlannista ja Englannista saatu tutkimustieto osoittaa, että AstraZenecan rokote antaa ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen ikääntyneille yhtä vahvan suojan kuin BioNTech-Pfizerin mRNA-rokote. Siksi lääketieteellistä syytä yläikärajan säilyttämiseen ei enää ole, toteaa asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, professori Ville Peltola.

Euroopan lääkeviranomainen EMA ei ole asettanut rokotteen myyntilupaan yläikärajaa, vaan myyntilupa on myönnetty 18 vuotta täyttäneiden rokottamiseen.

Tähän saakka ikääntyneitä on Suomessa rokotettu mRNA-rokotteilla ja alle 70-vuotiaita riskiryhmiin kuuluvia AstraZenecan adenovirusvektorirokotteella. Käytännön syistä KRAR suosittelee, että 70 vuotta täyttäneiden rokotuksia jatkettaisiin edelleen ensisijaisesti mRNA-rokotteilla. Ikääntyneiden rokotussarjat on aloitettu mRNA-rokotteilla ja toisella pistoskerralla annetaan aina samaa rokotevalmistetta, jolla rokotussarja on aloitettu. mRNA-rokotteita myös saadaan maahan AstraZenecan rokotetta enemmän. 

- AstraZenecan rokotteen yläikärajan poistaminen antaa kunnille kuitenkin mahdollisuuden järjestellä rokotuksia uudelleen, jos se kunnan oman arvion mukaan nopeuttaa ikääntyneiden rokotuksia ja on ajanvarausten ja muiden järjestelyjen puolesta sujuvasti toteutettavissa", toteaa THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.