‹ Takaisin

  |  16.07.2020   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Atshii! Heinät kukkivat koko maassa

Myös pujon kukinta on alkamassa. Lämmin, kuiva ilma ja tuuli nostaa siitepölypitoisuuksia ja lisää allergiaoireilua.

,

Heinien siitepölymäärät ilmassa ovat enimmäkseen kohtalaisia maan etelä- ja keskiosissa, mutta määrät voivat nousta ajoittain runsaiksi. Maan pohjoisosissa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta määrät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin.

Pujo kukkii jo Etelä-Lapissa ja kukinnan odotetaan alkavan myös muualla maassa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta lähipäivien aikana.

Tulevalle viikolle ennustetut helteet lisäävät allergisten piinaa. Siitepölypitoisuudet ovat kaikkein korkeimpia lämpiminä, kuivina ja hieman tuulisina päivinä.

Heinien siitepölymäärä on runsaimmillaan heinäkuussa. Pujo aloittaa kukintansa hieman heiniä myöhemmin ja sen uudelleen kukkivat sivuversot saattavat kiusata allergisia jopa ensimmäisiin yöpakkasiin asti.

Apua oireisiin

Noin viidesosa suomalaisista kärsii jonkin asteisesta siitepölyallergiasta. Eri heinäkasvien välillä esiintyy ristiallergiaa; jos saa oireita jonkun tietyn heinäkasvin siitepölystä, todennäköisesti oireilee myös muista heinälajeista. Pujolle allergiset saattavat vastaavasti saada oireita samansukuisista maustekasveista, basilikasta ja oreganosta.

Tyypillisiä siitepölyallergian oireita ovat vesinuha, aivastelu, tukkoisuus, yskänärsytys sekä silmäoireet, kuten punotus, kirvely ja kyynelvuoto.

Siitepölyallergian oireisiin saa helpotusta apteekista ilman reseptiä ostettavilla antihistamiineilla ja paikallisesti annosteltavilla nenäsuihkeilla ja silmätipoilla. Voimakkaista, normaalia elämää häiritsevistä oireista kärsivien kannattaa harkita siedätyshoidon aloittamista ennen seuraavaa allergiakautta.

Oireilua voi vähentää myös välttämällä ikkunatuuletusta pahimpaan siitepölyaikaan ja asentamalla tuuletusikkunoihin suodinkankaat. Sisäilman siitepölyä vähentää myös tehokas viikkosiivous, pölyjen pyyhkiminen säännöllisesti nihkeällä tai mikroliinalla ja vuodevaatteiden puhdistaminen. Pujot kannattaa poistaa pihapiiristä ennen kukintaa.

Siitepölytilannetta voi seurata Turun yliopiston Norkko siitepölytiedotuksen avulla. Sivustolle päivitetään kaksi kertaa viikossa koko maan siitepölytilanne ja lähipäivien ennuste.