Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  29.06.2020   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Aurallinen migreeni voi altistaa sydänoireille

Aurallista migreeniä potevat sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin tavallista todennäköisemmin. Migreeniin yhdistetty riski on samaa luokkaa kuin korkeaan verenpaineeseen tai kolesteroliongelmiin liittyvä.

,

Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä julkaistu tuore tutkimus vahvistaa, että aurallista migreeniä potevat sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin tavallista todennäköisemmin. Migreeniin yhdistetty riski on samaa luokkaa kuin korkeaan verenpaineeseen tai kolesteroliongelmiin liittyvä.

Tutkimus perustuu 28 000 keskimäärin 55-vuotiaan naisen 22-vuotiseen seurantaan, jonka aikana hieman alle 1 700 osallistujaa sairastui ensimmäistä kertaa sydäninfarktiin tai aivoverenkiertohäiriöön tai menehtyi sydän- ja verisuonitautiin.

Aurallista migreeniä sairasti hieman yli 5 prosenttia osallistujista, ja heidän riskinsä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin oli selvästi suurempi kuin terveiden tai muunlaista migreeniä potevien, tulokset osoittivat. Yhden vuoden aikana kymmenestätuhannesta aurallista migreeniä potevasta keskimäärin 33 sairastui, kun yhtä monesta verrokista sairastui 21.

Tässä aineistossa auralliseen migreeniin liittyvä sairastumisriski oli suurempi kuin lihavuuteen, suureen triglyseridipitoisuuteen tai alhaiseen HDL-kolesterolitasoon liittyvä riski. Riskitekijänä se oli samaa tasoa kuin korkea verenpaine ja korkea kolesteroli, mutta vähäisempi kuin diabetes tai tupakointi.

Yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot vahvistavat näyttöä aurallisen migreenin ja sydänoireiden yhteydestä, mutta aineisto ei paljasta, mistä yhteys johtuu. Aiemmissa tutkimuksissa syyksi on epäilty muun muassa verisuonten sisäpintojen ongelmia ja tulehduksellisia seikkoja.

Migreeniä sairastaa noin 5 prosenttia miehistä ja 15 prosenttia naisista. Aurallista migreeniä potevat saavat varsinaista päänsärkyvaihetta ennen esioireita, jotka voivat olla näköhäiriöitä tai muunlaisia neurologisia oireita. Noin 15 prosenttia migreeneistä on aurallisia.