‹ Takaisin

  |  08.12.2021   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

D-vitamiini pienentää kaatumisriskiä

Tuoreen tutkimuksen mukaan runsaasti D-vitamiinia saavat iäkkäät naiset säästyvät sairaalahoitoa vaativilta kaatumisilta muita todennäköisemmin.

,

Runsaasti D-vitamiinia saavat iäkkäät naiset säästyvät sairaalahoitoa vaativilta kaatumisilta muita todennäköisemmin. Tuoreen tutkimuksen havainto vahvistaa näyttöä D-vitamiinin terveyshyödyistä. Tutkimukseen osallistui 1 400 kotonaan asuvaa yli 70-vuotiasta australialaisnaista.

Sairaalahoitoa vaativat kaatumiset olivat noin neljänneksen harvinaisempia naisilla, joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli yli 75 nmol/l kuin naisilla, joiden pitoisuudet olivat alle 50 nmol/l, tulokset osoittivat. Seerumin 1,25(OH)2-D-vitamiinin pitoisuuden tavoitteena pidetään yli 50 nmol/l:n pitoisuuksia.

Paljon D-vitamiinia saavat olivat myös fyysisesti paremmassa kunnossa, mutta analyysin perusteella tämä ei yksistään selittänyt tuloksia.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.

D-vitamiinia syntyy iholla auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta, mutta sitä saa myös ruoasta kuten kalasta sekä vitaminoiduista margariineista ja maitotuotteista. D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa mm. luiden haurastumista.

Suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan, ja tämän vuoksi D-vitamiinilisät ovat monille tarpeen. D-vitamiinin suositeltava kokonaissaanti Suomessa on yli 75-vuotiailla 20 mikrogrammaa vuorokaudessa ja muilla 10 mikrogrammaa. Etenkin talvisin saatetaan kuitenkin tarvita suurempia annoksia. D-vitamiinin pitoisuus on riittämätön noin kolmanneksella suomalaismiehistä ja viidenneksellä naisista.