Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  31.05.2021   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

D-vitamiini saattaa suojata koronavirukselta

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan säännöllisesti D-vitamiinilisiä käyttävät saavat koronavirustartunnan noin kolmanneksen epätodennäköisemmin verrattuna niihin, jotka eivät käytä D-vitamiinilisiä.

,

Säännöllisesti D-vitamiinilisiä syövät saattavat sairastua koronavirustartuntaan muita epätodennäköisemmin. Tuoreet tutkimustulokset vahvistavat aiempien tutkimusten havaintoja, mutta eivät osoita, mistä yhteys tarkalleen johtuu.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja se perustuu 8 300 aikuisen terveystietoihin. Tiedot D-vitamiinitasoista ja ravintolisien käytöstä oli kerätty noin kymmenen vuotta ennen koronavirusepidemiaa.

Säännöllisesti D-vitamiinilisiä käyttävät saivat koronavirustartunnan noin kolmanneksen epätodennäköisemmin kuin osallistujat, jotka eivät käyttäneet D-vitamiinilisiä, tulokset osoittivat.

Hieman yllättäen vastaavaa yhteyttä ei kuitenkaan havaittu, kun tutkijat selvittivät osallistujien veren D-vitamiinipitoisuudet ja D-vitamiinitasoihin vaikuttavat geenimuodot. On mahdollista, että kymmenen vuotta aikaisemmin tehdyt mittaukset eivät kuvasta nykytilannetta, mutta havainnot voivat viitata myös siihen, että D-vitamiinin sijaan jokin muu seikka selittää D-vitamiinilisiä käyttävien pienemmän koronariskin. On esimerkiksi mahdollista, että he ovat muutenkin terveystietoisempia ja noudattavat viranomaissuosituksia tarkemmin.