Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  28.09.2017

D-vitamiinilisät saattavat auttaa diabeteksen hallinnassa

Tuoreessa meta-analyysissä D-vitamiinilisiä saaneiden glukoosi- ja insuliiniaineenvaihdunta paranivat enemmän kuin lumevalmistetta saaneiden.

,

Aikuistyypin diabetesta sairastavat voivat mahdollisesti parantaa hoitoaan huolehtimalla riittävästä D-vitamiinin saannista, tuore meta-analyysitutkimus vihjaa.

Havainnot perustuvat 24 satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen aineistoihin ja 1 500 aikuistyypin diabetesta sairastavan terveystietoihin.

Kun tutkimusten aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen, D-vitamiinilisiä saaneiden glukoosi- ja insuliiniaineenvaihdunta paranivat enemmän kuin lumevalmistetta saaneiden. Tämä havaittiin usealla eri mittarilla.

Odotetusti myös veren D-vitamiinipitoisuus suureni lisien myötä.

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta diabeetikoiden kannattaa joka tapauksessa huolehtia D-vitamiinin saannistaan varsinkin syksyllä ja talvella, kun D-vitamiinin saanti auringonvalosta vaikeutuu.

Tämä pätee yhtä lailla myös terveisiin, sillä D-vitamiinin vajaus voi altistaa monille sairauksille.

Suomalaissuositusten mukaan lasten ja aikuisten D-vitamiinin saanti ruoasta tai vitamiinivalmisteista olisi hyvä olla ainakin 10 mikrogrammaa eli 400 IU päivässä, mutta varsinkin talvisin tämä on todennäköisesti liian vähän.

Nyt julkaistussa meta-analyysissa potilaat saivat huomattavasti suurempia päiväannoksia tutkimusten ajan.

Tulokset julkaistiin Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage