‹ Takaisin

  |  12.08.2021   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Diabetes voi suurentaa infektioiden vaaraa

Diabetesta potevien riski joutua sairaalahoitoon infektion takia on noin 70 prosenttia suurempi kuin terveiden samanikäisten. Yhteys koskee kaikkia infektioita, mutta etenkin jalkainfektioita.

,

Diabetesta potevat joutuvat infektioiden takia sairaalahoitoon selvästi muita todennäköisemmin. He myös menehtyvät infektioihin tavallista todennäköisemmin, osoittaa tuore yhdysvaltalaistutkimus.

Tutkimus julkaistiin Diabetologia-lehdessä, ja siihen osallistui 12 000 keskimäärin 55-vuotiasta diabetespotilasta. Lähes 24-vuotisen seurannan aikana heillä todettiin 4 200 sairaalahoitoa edellyttänyttä infektiota.

Diabetesta potevien riski joutua sairaalahoitoon infektion takia oli noin 70 prosenttia suurempi kuin terveiden samanikäisten. Yhteys koski kaikkia infektioita, mutta etenkin jalkainfektioita. Ne olivat kuusi kertaa yleisempiä diabetesta sairastavilla. Riski oli myös suurempi alle 55-vuotiailla ja afroamerikkalaisilla potilailla.

Myös riski menehtyä infektioon oli noin 70 prosenttia suurempi diabetespotilailla. Kuolemia oli tosin varsin vähän, joten käytännössä riski ei ollut kovin suuri.

Havainnot vahvistavat näyttöä diabeteksen ja infektioalttiuden yhteydestä ja korostavat infektioiden ehkäisyn ja hoidon merkitystä tässä potilasryhmässä. Diabetes saattaa aiempien tutkimusten perusteella heikentää kehon immuunipuolustusta ja siten altistaa infektioille.