Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  08.08.2018

Ehkäisypillereitä käyttävillä vähemmän syöpiä

Tutkimuksen perusteella ehkäisypillereitä käyttävien riski sairastua munasarja- tai kohdunkaulasyöpään pieneni tasaisesti mitä pitempään pillereiden käyttö oli jatkunut.

,

Ehkäisypillereitä käyttävät naiset voivat säästyä monilta syöviltä muita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Samansuuntaisia havaintoja on saatu aiemminkin, mutta tulokset vahvistavat näyttöä entisestään.

Tulosten perusteella ehkäisypillereitä käyttävien riski sairastua munasarja- tai kohdunkaulasyöpään pieneni tasaisesti mitä pitempään pillereiden käyttö oli jatkunut. Myös munuaissyövän riski saattoi olla heillä pienempi. Yli kymmenen vuotta ehkäisypillereitä käyttäneet säästyivät myös virtsarakkosyövältä ja non-Hodgkinin lymfoomalta muita todennäköisemmin, mutta saattoivat olla alttiimpia haimasyöville.

Ehkäisypillereiden lisäksi moni muukin seikka on voinut vaikuttaa nyt havaittuihin yhteyksiin, mutta samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin. Todennäköisin selitys ilmiölle löytyy kuukautisista ja niiden lukumäärästä. Monien syöpien sairastumisriskin on havaittu suurenevan mitä useampia kuukautiskiertoja nainen elämänsä aikana kokee. Ehkäisypillerit vähentävät kuukautisia samoin kuin raskaudet. Tällä on selitetty myös sitä, miksi useita lapsia synnyttäneet sairastuvat harvemmin kuin lapsettomat.

Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage