Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  07.03.2019   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Ei aspiriinia terveiden sydänoireiden ehkäisyyn

Terveillä aspiriini ei vähennä sydänoireista aiheutuvia kuolemia, mutta aiheuttaa monille vakavia verenvuotoja.

,

Aspiriinia ja muita asetyylisalisyylihappoa sisältäviä lääkkeitä ei kannata käyttää sydänoireiden ehkäisyyn muuten terveillä ihmisillä. Lääkitys ei vähennä sydänoireista aiheutuvia kuolemia, mutta aiheuttaa monille vakavia verenvuotoja.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu viime aikoina monissa tutkimuksissa, ja yhdessä ne osoittavat asetyylisalisyylihapon olevan huono valinta sydänoireiden ja sydänsairauksien ennaltaehkäisyyn.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat yhdentoista laadukkaan, satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen aineistoihin ja niiden uuteen analyysiin. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut 160 000 potilasta.

Tulosten perusteella asetyylisalisyylihappolääkitys ei vaikuttanut osallistujien riskiin menehtyä keskimäärin seitsemänvuotisten seurantojen aikana. Hyötyjä ei nähty edes diabetesta sairastavilla eikä kohonneessa sydän- ja verisuonitautien vaarassa olevilla.

Hyötyjen sijaan potilaat saivat vain lääkityksen haittoja. Vakavan verenvuodon sai yksi potilas 250:stä ja kallonsisäisen verenvuodon yksi tuhannesta asetyylisalisyylihappoa saaneesta.

Nyt julkaistussa analyysissa ja myös aiemmissa asetyylisalisyylihappolääkitys ehkäisi sydänkohtauksia, mutta yhteys katosi sen jälkeen, kun analyysi rajattiin uudempiin tutkimuksiin. Vaikuttaakin siltä, että vanhemmissa tutkimuksissa näkyvät yhteydet ainakin osin johtuvat lääkityksen sijaan esimerkiksi osallistujien muista riskitekijöistä.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

Nyt saadut tulokset koskevat vain terveitä, eivät sydän- ja verisuonitauteihin jo sairastuneita. Monilla heistä aspiriini ja muut asetyylisalisyylihappolääkkeet ehkäisevät uusia oireita.