‹ Takaisin

  |  16.10.2014

Elvytystaidoilla voit pelastaa henkiä

Sydänpysähdyksen saaneen selviytymismahdollisuudet moninkertaistuvat mitä nopeammin elvytystoimiin ryhdytään.

Kansainvälisten tilastojen mukaan vain joka kymmenes sydänpysähdyksen saaneista ihmisistä pelastuu. Keskeinen syy on, että elottomaksi mennyt henkilö ei saa peruselvytystä. Tänään (16.10) vietettävä Euroopan elvytyspäivä muistuttaa ensiaputaitojen merkityksestä.

Suomessa äkillisen sydänpysähdyksen saa vuosittain noin 4 000 ihmistä. Valtaosa sydänpysähdyksistä tapahtuu kotona. Tilanteen nopea tunnistaminen ja välitön soitto hätäkeskukseen ovat perusedellytyksiä selviytymiselle. Lisäapua odotellessa tulee aloittaa elvytys.

– Elvyttämiseen riittää kaksi kättä. Pyydä ohikulkijaa tai toista lähellä olevaa ihmistä soittamaan hätänumeroon 112 samalla, kun itse ryhdyt paineluelvytykseen, opastaa Sydänliiton asiantuntijasairaanhoitaja Sami Kaivos sanoo.

Suomen elvytysneuvosto suosittelee kaikille ensiapu- ja peruselvytystaitojen opettelua ja ylläpitämistä. Kursseja käymättäkin jokaisen pitää uskaltaa auttaa. Hätäkeskus numerossa 112 neuvoo ja johtaa elvytystilannetta siihen asti, kun ammattiapu saapuu paikalle.

– On suurempi virhe olla tekemättä mitään kuin ryhtyä kokemattomanakin elvyttämään, Kaivos muistuttaa.

TIINA KUOSA

Muista tämä, jos joku äkisti lyyhistyy tai makaa maassa:

1) Herättele, ravistele: Reagoiko henkilö mitenkään?
2) Soita 112 ja kerro missä olet ja mitä on tapahtunut.
3) Aloita hätäkeskuksen ohjeiden mukaan paineluelvytys.

Paineluelvytyksen rytmin voi hakea esimerkiksi Staying alive -kappaleesta. Sydänliitto on julkaissut opasvideon, jossa suomenkielisen version, Elää mä sain, esittää Fredi.