‹ Takaisin

  |  07.10.2020   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Ensimmäiset koronarokotteet edenneet myyntilupa-arviointiin.

Euroopan lääkevirasto EMA on käynnistänyt nopeutetun myyntilupa-arvioinnin kahdesta koronarokotteesta. Lisätietoa rokotteiden toimivuudesta saadaan jo lähiviikkojen aikana.

,

Rokotetteita koronavirusta vastaan on kehitetty kuumeisesti koronapandemian alkumetreistä lähtien. Lupaavia aihoita maailmalla on kehitteillä jo yli 200. Kaksi lupavinta eteni tällä viikolla Euroopan lääkeviraston EMAn nopeutettuun myyntilupa-arviointiin.

Nopeutettu arviointi, niin sanottu ”rolling submission”-menettely mahdollistaa lupaavien lääkkeiden ja rokotteiden myyntiluvan hyväksymisen normaalia nopeammalla aikataululla kansanterveydellisen hätätilanteen, kuten koronapandemian, aikana.

Ensimmäisenä myyntilupa-arviointi aloitettiin lääkeyhtiö AstraZenecan yhdessä Oxfordin yliopiston kanssa kehittämästä rokotteesta. Toinen arviointiin päässyt valmiste on BioNTechin yhdessä lääketehdas Pfizerin kanssa kehittelemä BNT162b2-rokote.

Molemmista rokotteista on käynnissä useita laajoja kliinisiä tutkimuksia. Alustavien tutkimustulosten mukaan molemmat laukaisevat vasta-ainetuotannon ja immunipuolustuksen kannalta tärkeiden T-solujen tuotannon elimistössä.

Lisätietoa rokotteiden toimivuudesta saadaan jo lähiviikkojen aikana. Mikäli tutkimustulokset vahvistavat rokotteiden tehon ja niiden hyödyt osoittautuvat haittoja suuremmiksi, myyntilupa valmisteille voidaan myöntää.

Euroopan komissio on tehnyt lääkeyhtiö AstraZenecan kanssa sopimuksen koronavirusrokotteen ostosta, jos sille myönnetään Euroopassa myyntilupa. Suomi on ilmoittanut osallistuvansa AstraZenecan koronavirusrokotteen EU:n yhteishankintaan. 

Suomen tavoite on suojata koko väestö koronavirukselta ja ottaa rokote osaksi kansallista rokotusohjelmaa. Rokotus tulee olemaan vapaaehtoinen ja maksuton.