Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Lääketietoa  |  22.09.2020   |  TARU VANHALA   |  KATJA LÖSÖNEN

Farmasiaviikolla kurkistetaan reseptitiskin taakse

Farmasiaviikolla 21.-27.9. kerrotaan, mitä apteekin reseptitiskin takana tapahtuu, ennen kuin ohjetarra liimataan lääkepakkaukseen ja ojennetaan asiakkaalle.

,

Annat Kela-kortin farmaseutille ja hän alkaa näpyttelemään konetta. Robotti tuo lääkkeen tiskiin, mutta vieläkin farmaseutti tarkistaa jotain koneelta ja skannaa pakkausta. Mitä kaikkea reseptintoimituksessa oikein tapahtuu?

Kolmatta kertaa Suomen apteekeissa järjestettävä farmasiaviikko antaa tänä vuonna mahdollisuuden kurkistaa tiskin toiselle puolelle ja tuo esiin apteekin digitaalisuutta.

Ennen kuin farmaseutti tai proviisori liimaa tarran lääkepakkaukseen reseptintoimituksessa hän on ehtinyt tehdä monta asiaa ja tarkastusta.

– Reseptin toimittaminen apteekissa on paljon muuta kuin vain paketin ojentamista tiskin yli. Tarran liimaaminen lääkepakkaukseen on vain jäävuoren huippu, kuvailee Apteekkariliiton Brand Manager, proviisori Elina Aaltonen.

Farmasiaviikolla 21.-27.9. apteekkien asiakasnäytöillä ja somekanavissa voi nähdä animaation, joka kuvaa reseptintoimituksen eri vaiheita. Video havainnollistaa myös, miten apteekissa hyödynnetään digitaalisuutta.

Miljoona sähköistä tiedonsiirtoa ja useita tarkistuksia

Tietoa farmasian ammattilaisen ruudulle siirtyy useiden eri tietokantojen kautta. Apteekeissa tehdään päivittäin noin miljoona sähköistä tiedonsiirtoa.

Apteekin ammattilainen hakee ajantasaiset suorakorvaustietosi sähköisesti Kelasta ja saat ajantasaisen tiedon esimerkiksi lääkkeistä maksamistasi vuosittaisista omavastuista. Näin saat sinulle kuuluvat lääkekorvaukset heti, eikä niitä tarvitse hakea jälkikäteen Kelasta.

Sinun ei enää tarvitse kantaa mukanasi paperisia reseptejä, sillä farmaseutti tai proviisori hakee reseptit sähköisesti Kanta-palvelusta ja samalla tarkistaa lääkkeen korvattavuuden. Hän myös ehdottaa sinulle edullisempaa rinnakkaisvalmistetta, jos sellainen on olemassa.

Tärkeintä lääkehoitosi turvallisuuden ja onnistumisen kannalta on, että apteekin ammattilainen myös aina tarkistaa eri lääkkeiden mahdolliset yhteisvaikutukset ja antaa selkeät ohjeet lääkkeiden käyttöön.

Ennen kuin paketti siirtyy tiskin toiselle puolelle, farmasian ammattilainen tekee vielä yhden tarkistuksen. Jokaisessa lääkepakkauksessa on yksilöity QR-koodi, jota skannaamalla apteekissa varmistetaan lääkkeen aitous.

– Suomessa apteekin asiakas voi luottaa siihen, että hän saa apteekista aidon ja mahdollisimman edullisen lääkkeen, sen käyttö on turvallista ja siihen annetaan selkeät ohjeet, Aaltonen summaa.

Farmasian maailmanjärjestö FIP:n (International Pharmaceutical Federation) juhlii 25. syyskuuta perinteisesti kansainvälistä farmasiapäivää (World Pharmacy Day), joka on nyt kymmenvuotisen taipaleen kunniaksi laajentunut kansainväliseksi farmasiaviikoksi (World Pharmacy Week). Suomen apteekeissa teemapäivää juhlitaan viikon mittaisella kampanjalla jo kolmatta kertaa.