‹ Takaisin

  |  18.03.2020   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Fimea: Tulehduskipulääkkeitä voi käyttää koronavirusinfektion hoitoon

Tällä hetkellä ei ole olemassa vakuuttavaa tieteellistä näyttöä, jonka mukaan esimerkiksi ibuprofeeni pahentaisi COVID-19 -infektiota. Lääkkeen sopivuus kullekin potilaalle tulee kuitenkin aina arvioida yksilöllisesti.

,

Mediassa on esiintynyt kannanottoja, joiden mukaan ei-steroidaaliset tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, pahentaisivat koronavirusinfektiota. Tieteellistä näyttöä tälle ei ole.

Epäilysten taustalla on Ranskan lääkeviraston jo ennen koronaviruspandemiaa tekemä tutkimus, jossa löydettiin viitteitä siitä, että vesirokko ja eräät bakteeri-infektiot voisivat ilmentyä voimakkaampina ibuprofeeni- tai ketoprofeenihoidon yhteydessä.

Löydöksellä ei ole suoraa yhteyttä koronavirusinfektioon, mutta Euroopan lääkevirasto arvioi parhaillaan turvallisuustietoja, jotka koskevat ibuprofeenin ja ketoprofeenin käyttöä vakavissa infektioissa.

Tulehduskipulääkkeiden käyttöä voi Fimean mukaan jatkaa hyväksyttyjen tuotetietojen mukaisesti, eikä kroonisten sairausten hoitoon määrättyjä tulehduskipulääkekuureja tule keskeyttää. Suositus on, että lääkkeitä käytetään pienimmällä tehokkaalla annoksella mahdollisimman lyhyen ajan.