‹ Takaisin

  |  20.08.2020   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Flunssakierteistä lasta ei tarvitse testata toistuvasti

Jos lapsi on flunssakierteessä, riittää, että hänet viedään koronavirustestiin, kun oireet ilmaantuvat ensimmäisen kerran. Jos on syytä epäillä koronavirustartuntaa, tulee lapsi testata.

,

Pienet lapset sairastavat tyypillisesti useita hengitystieinfektiota vuodessa, ja heillä voi olla flunssakaudella pitkäkestoista tai jatkuvaa oireilua. Jos lapsi on flunssakierteessä, riittää, että hänet viedään koronavirustestiin, kun oireet ilmaantuvat ensimmäisen kerran. Flunssakierteistä lasta ei tarvitse testata toistuvasti, jos oireet pysyvät samankaltaisina.

Jos lapsi sairastuu selkeästi uuteen infektioon, tai jos on syytä epäillä koronavirustartuntaa, esimerkiksi altistumistilanteen jälkeen, hänet tulee viedä testattavaksi.

Nykytiedon mukaan pikkulapset sairastavat koronan aikuisia lieväoireisemmin ja he myös tartuttavat virusta eteenpäin heikommin kuin muut. Lapsilla on myös todettu koronatartuntoja vähemmän kuin työikäisillä aikuisilla.

Todistusta testistä ei vaadita

Jos koronatesti on otettu ja oireet jatkuvat, ei ennen testituloksen valmistumista tulisi mennä kouluun tai päiväkotiin. Sen sijaan jos testiajan saa vasta usean päivän päähän ja oireet ehtivät loppua ennen sitä, testiin ei tarvitse mennä.

Päiväkodilla tai koululla ei ole oikeutta vaatia nähtäväkseen todistusta lapsen koronatestistä eikä edellyttää, että todistus on ehto päiväkotiin tai kouluun palaamiselle.

Tartuntatauteja koskeva yleisohje on, että sairaana ei mennä kouluun tai töihin, eikä sairasta lasta viedä päivähoitoon. Kun oireilu on selvästi vähenemässä, lapsi voi mennä päiväkotiin tai kouluun, vaikka oireet eivät olisi kokonaan loppuneet.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi 19.8.2020 koronaviruksen testausstrategian päivityksestä. Päivitetyn strategian mukaan tavoitteena on, että testiin pääsee yhdessä vuorokaudessa ja testitulos tulee yhdessä vuorokaudessa.