Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  17.05.2022   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Fyysinen kunto painoa tärkeämpi vanhuksille

Tuoreen tutkimuksen mukaan painon seurannan sijaan tärkeämpää olisi huolehtia iäkkäiden lihaskunnosta ja fyysisestä toimintakyvystä.

,

Painon putoaminen ja tahaton laihtuminen voivat olla merkki vanhuksen kuolemanriskistä, mutta painon seurannan sijaan tärkeämpää olisi huolehtia lihaskunnosta ja fyysisestä toimintakyvystä.

Tuoreen tutkimuksen perusteella 5 prosentin pudotus painossa edeltävien 14 vuoden aikana ennakoi noin 60 prosenttia suurempaa riskiä menehtyä seuraavien 5 vuoden aikana. Painonnousu ei vaikuttanut kuolleisuuteen. Tutkimukseen osallistui 5 000 keskimäärin 79-vuotiasta naista.

Riski menehtyä seurannan aikana oli puolestaan pienentynyt osallistujilla, joiden käden puristusvoima oli suuri ja joiden fyysinen toimintakyky oli hyvä. Verrattuna muihin samanikäisiin parhaita tuloksia käden puristusvoimaa mittaavissa testeissä saaneet menehtyivät 50 prosenttia ja parhaassa fyysisessä kunnossa olevat 70 prosenttia epätodennäköisemmin.

Lihasvoimaan ja toimintakykyyn liittyvät hyödyt havaittiin riippumatta mahdollisesta laihtumisesta sekä monista elintavoista ja sairauksista. Tämän takia tutkijat pitävätkin fyysistä kuntoa painonkehitystä tärkeämpänä ja suosittelevat lääkäreitä panostamaan enemmän iäkkäiden potilaidensa fyysisen toimintakyvyn parantamiseen kuin painon seuraamisen.

Fyysistä toimintakykyä arvioitiin mittaamalla muun maussa kävelynopeutta ja tasapainoa.