‹ Takaisin

  |  10.03.2023   |  TARU VANHALA   |  ISTOCKPHOTO

Glaukooma lisääntyy väestön ikääntyessä

Suomessa on arviolta jo 200 000 glaukoomapotilasta - puolet heistä ei tiedä sairaudestaan. Vakava näköhermosairaus etenee hitaasti ja usein oireettomana.

,

Vakava näköhermosairaus glaukooma lisääntyy väestön ikääntyessä. Joka vuosi tehdään yli 2500 uutta glaukoomadiagnoosia ja jo arviolta 200 000 suomalaista sairastaa tautia, moni valitettavasti tietämättään. Glaukooma etenee hitaasti ja usein täysin oireettomasti.

Hoitamattomana glaukooma voi aiheuttaa näkövammaisuutta ja jopa sokeutta. Koska syntyneitä vaurioita ei voida parantaa, taudin aikainen toteaminen on tärkeää. Tästä syystä jokaisen yli 40-vuotiaan on hyvä käydä säännöllisesti silmälääkärin tarkastuksessa.

Glaukoomaa hoidetaan alentamalla silmänpainetta lääkesilmätipoilla, laserhoidoilla ja paineleikkauksilla. Vaikka hoitomenetelmät ovat kehittyneet, voi vakavan silmäsairauden diagnoosi olla potilaalle järkytys. "Tulenko minä nyt sokeaksi?” on usein potilaan ensimmäinen kysymys glaukoomadiagnoosin jälkeen.

- Hyvien hoitojen ansiosta sokeutuminen on nykyään erittäin harvinaista. Glaukooman etenemisen pysäyttämiseksi on tärkeää havaita sairaus ja aloittaa hoito mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, summaa ilmätautiopin dosentti Päivi Puska.

Glaukooman syyt epäselviä

Syytä glaukoomaan ei tiedetä. Riskitekijöitä ovat kohonnut silmänpaine, perimä, ikääntyminen, likinäköisyys ja mykiön hilseily eli eksfoliaatio. Glaukoomaa kutsutaan myös silmänpainetaudiksi, vaikka kaikilla potilailla silmänpaine ei nouse. Sairautta on vaikea havaita itse, sillä tarkka näkö säilyy pitkään hyvänä näköalueen kaventuessa laidoista.

Glaukoomasta tunnetaan kymmeniä eri muotoja ja jokaisella potilaalla sairaus oireilee ja etenee eri lailla. Siksi myös hoito on jokaisella räätälöityä. Potilaan tilanteesta parhaiten tietää oma hoitava lääkäri.

Yhdistys tarjoaa tukea sairastuneille

Vertaistukea glaukooman kanssa elämiseen tarjoaa Glaukoomayhdistys. Yhdistys ylläpitää kaikille avoimia ja maksuttomia vertaistoimintaryhmiä eli glaukoomakerhoja 10 paikkakunnalla ympäri Suomen. Lisäksi Glaukoomayhdistys järjestää esimerkiksi maksuttomia ja kaikille avoimia silmälääkäreiden luentotilaisuuksia. Yhdistyksen puheenjohtaja Ritva Kivimäki on itsekin glaukoomapotilas.

- Toisten kanssa keskustellessa huomaa, että sairauden kanssa ei ole yksin. Ja että glaukooman kanssa pärjää, kunhan käy säännöllisesti hoitosuunnitelmansa mukaisesti tutkimuksissa ja käyttää määrättyjä lääkkeitään, Kivimäki kertoo.

Maailman Glaukoomaviikkoa vietetään 12.-18.3.2023

Glaukoomayhdistys ry on valtakunnallinen potilasjärjestö. Yhdistys aloitti toimintansa vuonna 1998 Helsingissä nimellä Pääkaupunkiseudun glaukoomapotilaat ry. Toiminnan laajennuttua valtakunnalliseksi vuonna 2013 nimeksi muutettiin Glaukoomayhdistys ry.