‹ Takaisin

  |  13.02.2023   |  INGIMAGE

Glaukoomaan seulonta viiden vuoden välein?

Glaukooma on merkittävä näkövammaisuutta aiheuttava silmäsairaus, mutta sen laajaa seulontaa ei ole pidetty tehokkaana. Ruotsalaistutkimuksen mukaan viiden vuoden seulontaväli riittäisi havaitsemaan tapaukset ajoissa.

,

Glaukooma on merkittävä näkövammaisuutta aiheuttava silmäsairaus, mutta sen laajaa seulontaa ei pidetä nykytiedon valossa tehokkaana. Jos seulontoihin kuitenkin ryhdyttäisiin, tuoreen ruotsalaistutkimuksen perusteella silmiä ei tarvitsisi tutkia kovin usein. Viiden vuoden välein todennäköisesti riittäisi, tulokset osoittavat.

Tutkimuksessa tarkasteltiin runsasta 2 000 keskimäärin 67-vuotiasta ruotsalaista, jotka olivat osallistuneet glaukooman seulontatutkimukseen vuosina 1992–1997. Glaukoomaa seulottiin useilla eri menetelmillä.

Tutkijat selvittivät, kuinka moni potilas sairastui glaukoomaan ja yhdistivät tiedot seulontatuloksiin. Näin he pystyivät päättelemään, miten aikaisin glaukoomatapaukset pystyttiin tunnistamaan seulonnoissa.

Kahden eri analyysin perusteella glaukoomat havaittiin seulonnoissa keskimäärin kymmenen vuotta ennen diagnoosia, mikä on varsin pitkä aika. Tämän perusteella riittävä seulontaväli olisi tutkijoiden arvion mukaan noin viisi vuotta.

Ruotsalaisten havainnot viittaavat viiden vuoden välein tehtävien seulontojen todennäköisesti riittävän glaukooman seulomiseen, mutta tuloksia kannattaa tulkita varoen. Nykytiedon valossa on epävarmaa, kuinka hyvin seulonnat vähentävät näkövammaisuutta, minkä lisäksi laajat seulonnat ovat kalliita.

Tutkimus julkaistiin JAMA Ophthalmology -lehdessä.

Glaukooma on hitaasti etenevä näkövammaisuutta aiheuttava silmäsairaus, jota sairastaa noin 90 000 suomalaista. Se yleistyy iän myötä ja valtaosa potilaista on yli 65-vuotiaita. Silmänpaineen alentaminen on ainoa tunnettu hoito glaukoomaan.