‹ Takaisin

  |  04.06.2020   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Hallitus ei anna maskisuositusta

Viime viikolla julkaistun selvityksen mukaan kasvosuojuksen hyöty viruksen leviämisen ehkäisyssä on vähäinen tai olematon. Maskeja voi kuitenkin käyttää toisten ihmisten suojaamiseksi esimerkiksi joukkoliikenteessä.

,

Hallitus ei anna virallista suositusta maskien käyttöön julkisilla paikoilla. Päätös pohjautuu viime perjantaina julkaistuun Sosiaali- ja terveysministeriön tilaamaan selvitykseen. Selvityksen mukaan kasvosuojuksen hyöty hengitystieinfektioiden leviämisen ehkäisyssä on vähäinen tai olematon, ja sitä on mahdoton erottaa muiden suojautusmiskeinojen vaikutuksesta.

Selvityksessä korostettiin, että ensisijaiset keinot viruksen leviämisen ehkäisyssä ovat edelleen käsien pesu, hyvä yskimis- ja aivastushygienia sekä lähikontaktien vähentäminen, mikä tarkoittaa vähintään 1-2 metrin etäisyyttä sekä tarpeettoman oleilun välttämistä julkisilla paikoilla.

Selvitystyössä myönnettiin avoimesti, että siihen valikoidut tutkimukset eivät otannaltaan ja olosuhteiltaan täysin vastaa Suomen väestöä ja olosuhteita. Tutkimuksia oli tehty yhdysvaltalaisissa opiskelija-asuntoloissa ja Mekkaan matkustavilla pyhiinvaeltajilla. 

Monissa maissa on voimassa velvoite tai vahva suositus maskien käyttöön julkisilla paikoilla, vaikka varsinainen näyttö tehosta puuttuukin.

Maskien käyttöä voi edelleen jatkaa esimerkiksi ruuhka-aikoina joukkoliikenteessä.

- Suojusta voi käyttää toisten ihmisten suojaamiseksi paikoissa ja tilanteissa, joissa lähikontaktin välttäminen ei ole mahdollista, linjaa perhe ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Epidemiatilanteen muuttuessa hallitus arvioi kasvosuojusten käyttösuositusta tarvittaessa uudelleen.