Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  16.09.2020   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Henkilöstön turvallisuus on potilas- ja asiakasturvallisuutta

Maailman potilasturvallisuuspäivä 17.9. käsittelee tänä vuonna potilasturvallisuutta myös terveydenhuollon henkilöstön näkökulmasta. Koronaviruspandemian myötä terveydenhuollon potilasturvallisuus on suuremmassa kriisissä kuin koskaan ennen.

,

Koronaviruspandemia on rasittanut terveydenhuoltoa kaikkialla maailmassa täysin ennennäkemättömällä tavalla. Terveydenhuollon ammattilaiset kohtaavat työssään päivittäin valtavia haasteita ja stressaavassa ympäristössä työskentely lisää työntekijöiden turvallisuusriskejä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n järjestämän Maailman potilasturvallisuuspäivän teemaksi on vuonna 2020 nostettu henkilöstön turvallisuus osana potilas- ja asiakasturvallisuutta. Teema kiteytyy päivän sloganissa ”Turvallinen työntekijä, turvallinen hoito ja hoiva.”

Pelko tartunnasta ja pulaa varusteista

Pelko tartunnan saamisesta ja viruksen levittämisestä terveydenhuoltolaitoksen sisällä luo paineita. Henkilönsuojaimien rajallinen määrä tai niiden riittämätön käyttö, muiden tartuntoja estävien ja rajoittavien toimien puutteellisuus sekä olosuhteiden aiheuttamat
virheet, ovat esimerkkejä seikoista, jotka voivat vaarantaa sekä potilaat että työntekijät.

Vaikka apteekit tunnustetaan EU-maissa terveydenhuollon ammattilaisiksi, varsinkin koronapandemian alkuvaiheessa keväällä monet apteekit ympäri Eurooppaa jäivät ilman henkilökohtaisia suojavälineitä eikä henkilökunnalla ollut mahdollisuutta päästä koronavirustestiin.

Sairastumisilta ja kuolemilta ei vältytty apteekeissakaan. Toukokuun alkuun mennessä Euroopan apteekkijärjestö PGEU oli tilastoinut 37 apteekkihenkilökunnan koronakuolemaa.

Monissa maissa terveydenhuollon työntekijöillä on jatkuvasti kohonnut tartunnan, väkivallan, onnettomuuden, leimautumisen, sairastumisen ja kuoleman riski.

WHO peräänkuuluttaa kaikilta sidosryhmiltä nopeita ja kestäviä toimia, joilla voidaan huomioida ja parantaa terveydenhuollon henkilöstön turvallisuutta. Nämä toimet ovat ensisijaisen tärkeitä potilasturvallisuuden parantamisessa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n 72. yleiskokous toukokuussa 2019 perusti Maailman potilasturvallisuuspäivän. Päivää vietetään 17.9. ja sen tavoitteena tavoitteena on parantaa tietoisuutta potilasturvallisuudesta, lisätä kansalaisten osallistamista terveydenhuollon turvallisuuteen liittyvissä asioissa ja kehittää kansainvälisiä toimia potilasturvallisuuden
parantamiseksi ja potilaille aiheutuvien haittojen vähentämiseksi.