Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  17.10.2019   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Hidas kävelyvauhti kertoo ongelmista jo keski-iässä

Keski-ikäisen kävelytestejä voitaisiin mahdollisesti käyttää muun muassa muistisairauksien vaarassa olevien varhaiseen tunnistamiseen.

,

Hidas kävelyvauhti on yhdistetty moniin terveysriskeihin iäkkäillä, mutta samanlaisia yhteyksiä havaitaan jo keski-ikäisillä, tuore tutkimus osoittaa. Keski-ikäisen kävelytestejä voitaisiinkin mahdollisesti käyttää muun muassa muistisairauksien vaarassa olevien varhaiseen tunnistamiseen.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja se perustuu kuuluisan Dunedin-tutkimuksen aineistoihin. Tutkimuksessa noin tuhatta uusiseelantilaislasta on seurattu syntymästä aina 45-vuotiaaksi.

Tulosten perusteella hitaasti 45-vuotiaana kävelevien kehosta löytyi selvästi enemmän fyysisiä ja biologisia muutoksia, jotka viittaavat nopeampaan ikääntymiseen. Erot näkyivät aivojen rakenteissa, mutta myös esimerkiksi kasvojen vanhentumisessa.

Hidas kävelyvauhti keski-iässä liittyi myös monien tiedollisten kykyjen alhaisempaan tasoon, mutta hieman yllättäen yhteys näkyi myös lapsuudessa. Toisin sanoen keski-ikäisenä hitaasti kävelevistä monien tiedolliset kyvyt olivat hieman heikommat jo lapsuudesta saakka.

Tutkijoiden havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, joissa toivon mukaan saataisiin enemmän tietoa myös nyt todettujen yhteyksien mekanismeista. Tulokset joka tapauksessa viittaavat siihen, että kävelynopeutta voidaan käyttää terveysriskien ja kehon ikääntymisen mittarina jo keski-iässä.