Tärkeä tiedote   |  23.07.2024  Paramax Rap -valmisteessa virheellisiä pakkausmerkintöjä

‹ Takaisin

  |  06.02.2024   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Home yhteydessä lasten astmaan

Kodin kosteus ja home suurentavat lapsen riskiä sairastua astmaan. Lemmikki kodissa sen sijaan pienentää sairastumisriskiä, kertoo tuore tanskalaistutkimus.

,

Home- ja kosteus kotona voivat suurentaa lapsen riskiä sairastua astmaan, tanskalaistutkimus osoittaa. Astma kehittyy sen sijaan harvemmin lapsille, joiden perheessä on lemmikkieläimiä tai jotka kasvavat maatilalla.

Tanskalaisten tulokset julkaistiin European Journal of Epidemiology -lehdessä, ja niiden perusteella kodin kosteus ja home lapsen ollessa 11-vuotias liittyi suurentuneeseen astman riskiin 18-vuotiaana. Yhteys oli voimakas etenkin, jos hometta ja kosteutta oli lapsen makuuhuoneessa.

Näihin lapsiin verrattuna astman riski oli noin puolet pienempi lapsilla, jotka olivat kasvaneet lemmikkiperheessä tai maatilalla. Sairastumisriski oli pienin maatilalla asuvissa lemmikkiperheissä.

Tutkimuksissa on vaikea erotella asuinympäristön ja lukuisten muiden seikkojen vaikutuksia, mutta kodin homevaurioiden ja kosteuden haitoista on saatu näyttöä myös useissa suomalaistutkimuksissa. Lemmikkejä ja maatiloja koskevat tulokset sen sijaan ovat vaihdelleet enemmän.

Tutkijat pitävät tuloksiaan osoituksena siitä, että lapsuuden kasvuympäristö voi vaikuttaa lapsen astmariskiin, mutta kasvuympäristön lisäksi lukuisat muutkin seikat vaikuttavat astman kehittymiseen.

Suomessa astmaa sairastaa noin 6–10 prosenttia lapsista ja 10–14 prosenttia aikuisista.