‹ Takaisin

  |  30.03.2022   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Huonekasveilla terveysvaikutuksia?

Tuoreen tutkimuksen mukaan jo muutama viherkasvi lisää kodin mikrobiston monimuotoisuutta ja saattaa suojata lasta astmalta ja allergioilta.

,

Huonekasvit lisäävät kodin sisätilojen mikrobiston moninaisuutta eli diversiteettiä. Tuoreen tutkimuksen mukaan kotiin tarvitaan vain muutama kasvi, jotta vaikutukset kodin mikrobiston monimuotoisuuteen voidaan havaita.

- Jos huonekasvien hyödyllisistä vaikutuksista saadaan lisää varmistusta, kasvit voisivat olla helppo tapa muokata kotien sisäympäristöjä terveyttä tukeviksi, astmalta ja allergioilta suojaaviksi, viihtyisyyden lisäksi, sanoo THL:n johtava tutkija Martin Täubel.

Aiemmissa tutkimuksissa on esitetty, että erityisesti luonnosta peräisin olevien mikrobien moninaisuus lapsuudenkodin sisätiloissa voi myöhemmin suojata astmalta ja allergioilta. Huonekasvien vaikutuksesta kodin mikrobistoon on kuitenkin ollut tähän mennessä vain vähän tutkittua tietoa.

- Tarvitsemme lisää tutkimusta siitä, minkä tyyppiset huonekasvien mikrobit erityisesti rikastuttavat sisäympäristöä sekä siitä, onko näillä mikrobeilla terveyden kannalta hyödyllisiä vaikutuksia, Täubel kuvailee.

Tutkimukseen kerättiin näytteet belgialaisista kodeista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkijat vastasivat näytteiden mikrobianalyyseista sekä datan tulkinnasta ja raportoinnista.

Tutkimusartikkeli julkaistiin Indoor Air -tiedejulkaisussa.