‹ Takaisin

  |  03.11.2020   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Ibuprofeeni vaikuttaa parasetamolia tehokkaammalta pienten lasten kivun ja kuumeen hoidossa

Parasetamolia suositellaan ensisijaisesti pienten lasten kivun lievitykseen ja kuumeen alentamiseen, mutta tuoreen katsaustutkimuksen perusteella ibuprofeeni näyttäisi olevan tehokkaampi kivun ja kuumeen lievittäjä.

,

Parasetamolia suositellaan ensisijaisesti pienten lasten kivun lievitykseen ja kuumeen alentamiseen, mutta tuoreen katsaustutkimuksen perusteella ibuprofeeni näyttäisi olevan tässä tehokkaampi. Kumpaankaan lääkitykseen ei näytä liittyvän merkittäviä haittavaikutuksia ainakaan lyhyessä käytössä.

Yhdeksäntoista tutkimuksen ja yli 240 000 alle kaksivuotiaan lapsen tietoihin perustuvat havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä ibuprofeenia on vältetty pikkulasten hoidossa, koska sen on ajateltu aiheuttavan enemmän haittavaikutuksia.

Tulokset julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja niiden perusteella ibuprofeeni laski kuumetta tehokkaammin neljässä tunnissa sekä myös 4–24 tunnin seurannassa. Samoin lasten kivut helpottivat paremmin ibuprofeenilla. Haittavaikutukset olivat harvinaisia eikä lääkityksissä ollut eroja niiden suhteen.

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa ja etenkin alle puolivuotiaiden lääkityksistä kaivattaisiin lisää tietoa. Tässä tutkimuksessa tietoa niin pienten lasten hoidoista oli liian vähän, jotta lääkitysten eroista voitaisiin sanoa mitään varmaa. Näin ollen onkin turvallisinta, että alle kuuden kuukauden ikäisiä hoidetaan jatkossakin parasetamolilla.