Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  29.07.2020   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Ientulehdukset yhteydessä korkeaan verenpaineeseen

Korkea verenpaine on tavallista yleisempää henkilöillä, jotka potevat ientulehdusta tai hampaiden kiinnityskudosten tulehdusta eli parodontiittia. Yhteys selittynee tulehdustilalla.

,

Korkea verenpaine näyttäisi olevan tavallista yleisempää henkilöillä, jotka potevat ientulehdusta tai hampaiden kiinnityskudosten tulehdusta eli parodontiittia. Riskin tunnistaa ienten verenvuodosta, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimus perustuu 5 400 aikuisen verenpainemittauksiin ja ientutkimuksiin, ja niiden perusteella ienverenvuodosta kärsivien systolinen verenpaine oli keskimäärin 2,6 mmHg korkeampi kuin osallistujien, joilla ei ollut ienverenvuotoa. Heillä oli myös muita todennäköisemmin korkea verenpaine.

Myös parodontiitti liittyi verenpaineeseen. Verrattuna lievempään ja vähempioireiseen parodontiittiin vaikeaoireista ja epästabiilia parodontiittia potevien verenpaine oli keskimäärin 2 mmHg korkeampi ja heillä diagnosoitiin korkea verenpaine selvästi todennäköisemmin. Ienverenvuoto liittyi korkeaan verenpaineeseen myös osallistujilla, joilla oli parodontiitti.

Havainnot vahvistavat näyttöä parodontiitin ja huonon suuterveyden terveyshaitoista ja osoittavat ienverenvuodon olevan merkki suurentuneista riskeistä. Yhteys selittynee tulehdustilalla.

Suomessa arviolta kahdella kolmesta yli 30-vuotiaasta on alkava tai pidemmälle ehtinyt parodontiitti. Korkeaa verenpainetta potee noin puolet suomalaismiehistä ja kolmannes -naisista. Korkea verenpaine altistaa muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille.