‹ Takaisin

  |  28.08.2019   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  iStock

Ilmansaasteet voivat lisätä myös keuhkolaajentumia

Ilman saasteiden aiheuttama suuri otsonipitoisuus aiheuttaa jopa tupakointiin verrattavia haittoja keuhkoille, jos altistus jatkuu vuosikymmeniä.

,

Ilmansaasteiden tiedetään altistavan sydänoireille ja vaikeuttavan muun muassa astmaatikkojen elämää, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan ne voivat edistää myös keuhkolaajentuman eli emfyseeman kehittymistä. Varsinkin hengitysilman otsoni näyttäisi olevan vahingollista keuhkoille, JAMA-lehden julkaisemat tulokset osoittavat.

Tulokset perustuvat yli 7 000 aikuisen kymmenvuotisiin seurantatietoihin kuudesta eri yhdysvaltalaiskaupungista.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot osallistujien keuhkotutkimuksista ja asuinalueiden ilmansaastepitoisuuksista, he havaitsivat keuhkolaajentuman riskin suurentuneeksi osallistujilla, joiden hengitysilmassa oli runsaasti PM2,5-pienhiukkasia, otsonia, mustaa hiiltä tai typpidioksidia.

Selkein yhteys oli otsonin kohdalla. Tutkijat arvioivat suurten otsonipitoisuuksien aiheuttavan jopa tupakointiin verrattavia haittoja keuhkoille etenkin, jos altistus jatkuu vuosikymmeniä.

Hengitysilman otsoni muodostuu auringonvalon vaikutuksesta lähinnä liikenteen ja teollisuuden päästöistä. Otsoni muun muassa ärsyttää silmiä ja kurkkua ja aiheuttaa hengitysoireita, joten nyt havaitut keuhkovaikutukset ovat uskottavia. Otsonipitoisuudet ovat suurimmillaan aurinkoisella säällä. Suomeen suuri osa otsonista kulkeutuu Keski-Euroopasta.

Keuhkolaajentumassa potilaan keuhkorakkuloiden seinämät vaurioituvat, mikä vaikeuttaa hengittämistä. Sen suurin aiheuttaja on tupakointi. Keuhkolaajentuma liittyy usein krooniseen keuhkoputken tulehdukseen ja keuhkoahtaumatautiin.

Tutkimus ilmestyi JAMA -lehdessä.