‹ Takaisin

  |  26.02.2020   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Infektiot aiheuttavat yli 2 miljoonaa syöpää vuosittain

Eniten infektioperäisiä syöpiä todetaan helikobakteerin, ihmisen papilloomaviruksen (HPV) sekä hepatiitti B ja C -virusten tartunnoista.

,

Infektioiden aiheuttamiin syöpiin sairastuu arviolta 2,2 miljoonaa ihmistä joka vuosi. Suurin osa niistä johtuu helikobakteerin, ihmisen papilloomaviruksen (HPV) tai hepatiitti B ja C -virusten aiheuttamista infektioista.

Lancet Global Health -lehden julkaisemat tulokset perustuvat vuoden 2018 tietoihin, ja niiden perusteella Helicobacter pylori aiheuttaa 810 000, HPV 690 000, hepatiitti B 360 000 ja hepatiitti C 160 000 syöpää vuodessa.

Suurin taakka on Aasian itäisissä osissa sekä Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa ja pienin Pohjois-Euroopassa. Noin kolmannes kaikista infektioiden aiheuttamista syövistä todetaan Kiinassa, missä etenkin Helicobacter pylori ja hepatiitti B ovat yleisiä.

HPV-viruksen aiheuttamat syövät ovat selvästi harvinaisempia varakkaissa maissa, joissa usein on tehokkaimmat seulontajärjestelmät ja viime vuosina myös rokotusohjelmat. Nyt julkaistuihin lukuihin rokotukset eivät tosin ole vaikuttaneet paljoakaan, sillä syöpien kehittymiseen kuluu vuosikymmeniä.

Infektiot aiheuttavat noin 13 prosenttia kaikista syövistä. Seulontojen ja rokotusten lisäksi niitä voidaan vähentää panostamalla hygieniaan ja sanitaatioon.

Uutispalvelu Duodecim