‹ Takaisin

  |  21.02.2023   |  TARU VANHALA   |  ISTOCKPHOTO

Influenssaepidemia jatkuu – rokotteen ehtii vielä ottaa

Rokote on lapsille, iäkkäille sekä muille riskiryhmiin kuuluville maksuton. Hyvinvointialueet kertovat mistä rokotuksen saa.

,

Influenssaepidemia on edelleen käynnissä, mutta THL:n tartuntatautirekisteriin raportoidut laboratoriovarmennetut influenssalöydökset ovat viime aikoina vähentyneet. Lokakuun alun jälkeen THL:n tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu yhteensä reilut 12 000 varmistettua influenssatapausta, joista 96 prosenttia on influenssa A -viruksia ja 4 prosenttia B-viruksia.

Valtakunnalliseen rokotusrekisteriin oli kirjautunut 11.2.2023 mennessä yli 1,7 miljoonaa annettua influenssarokotusta. Näistä kaksi kolmasosaa on julkisella puolella annettuja kansallisen rokotusohjelman rokotteita. Kaikki annetut rokotukset eivät näy rokotusrekisterin tiedoissa.

Rokote kannattaa yhä ottaa, jos sitä ei ole vielä tällä kaudella saanut. Rokote on lapsille, iäkkäille sekä muille riskiryhmiin kuuluville maksuton. Hyvinvointialueet kertovat mistä rokotuksen saa.

Tällä kaudella 65 vuotta täyttäneiden influenssarokotuskattavuus on pysynyt samalla tasolla kuin aiempina vuosina, noin 60 prosentissa. Alle 3-vuotiaiden lasten rokotuskattavuus on 37 prosenttia ja 3–6-vuotiaiden 27 prosenttia. Luvut ovat jonkin verran matalampia kuin parin edellisen influenssakauden aikana.

- Rokotuskattavuudet ovat hyvin odotettuja. Influenssaviruksen kierto on ollut koronavuosina hyvin vähäistä, mikä on saattanut jonkin verran vähentää erityisesti pienten lasten vanhempien mielenkiintoa influenssarokotuksiin, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.