‹ Takaisin

  |  12.12.2014

Influenssakaudesta saattaa tulla vaikea

Nyt maailmalla kiertävä flunssakanta aiheuttaa vakavia sairastumisia, minkä lisäksi rokotteet saattavat olla sitä vastaan vähemmän tehokkaita.

Tänä vuonna suuri osa maailmalla influenssaan sairastuneista on saanut influenssa A(H3N2) –tartunnan, jonka tiedetään aiemmilta vuosilta liittyvän vaikeisiin sairastumisiin ja riskiryhmäläisten kuolemiin. Myös B-kantoja on ollut liikkeellä.

Noin puolet tähän mennessä analysoiduista näytteistä on myös viitannut geneettisiin muutoksiin viruksessa, mikä voi tehdä tämän vuoden influenssarokotuksesta tavallista tehottomamman, British Medical Journal uutisoi.

Influenssarokotus silti suojaa H3N2:n tavallisia kantoja vastaan, joten se kannattaa silti ottaa, tutkijat suosittavat. Etenkin riskiryhmäläisten, kuten yli 65-vuotiaiden, raskaana olevien, pitkäaikaissairaiden sekä pikkulasten, kannattaisi ottaa rokote.

Suomessa influenssarokotukset ovat ilmaisia mm. edellä mainituille riskiryhmille. Tarkempia tietoja saa esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Internet-sivuilta.

Influenssakausi on vasta alkamassa Suomessa, mutta ensimmäiset tartunnat on jo todettu. Rokote kannattaisikin ottaa mahdollisimman pian.

UUTISPALVELU DUODECIM