‹ Takaisin

  |  24.03.2022   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Influenssarokotus vähentää verenpainepotilaiden kuolemia

Influenssarokotukset vähentävät sydän- ja verisuonitauteja sairastavien kuolemia. Tuoreen tanskalaistutkimuksen mukaan sama voi päteä myös verenpainepotilaisiin.

,

Influenssarokotukset vähentävät sydän- ja verisuonitauteja sairastavien kuolemia, mutta sama voi päteä myös verenpainepotilaisiin. Havainto on hyvin mielenkiintoinen, sillä influenssarokotuksen vaikutuksia verenpainepotilaiden kuolleisuuteen ei ole tutkittu tätä ennen.

Tutkimuksessa käytettiin yli 600 000 tanskalaisen verenpainepotilaan rekisteritietoja yhdeksän peräkkäisen influenssakauden ajalta. Vuodesta riippuen 26–36 prosenttia potilaista oli ottanut influenssarokotuksen. Seurannan aikana 21 000 potilasta menehtyi.

Tulosten perusteella influenssarokotuksen saaneen riski menehtyä seurannan aikana oli 18 prosenttia pienempi kuin rokottamattoman potilaan. Tämä koski kokonaiskuolleisuutta, mutta sama havaittiin myös analyysissa, jossa tarkasteltiin sydän- ja verisuonitaudeista ja aivoverenkiertohäiriöistä johtuvia kuolemia. Yhteydet olivat voimakkaimpia yli 65-vuotiailla potilailla.

Havainnot vahvistavat näyttöä influenssarokotusten hyödyistä ja osoittavat niiden koskevan myös verenpainepotilaita. Korkea verenpaine on sydän- ja verisuonitautien ja aivoverenkiertohäiriöiden riskitekijä.

Tänä talvena influenssatartuntoja on koronarajoitusten ansiosta ollut poikkeuksellisen vähän.

Suomessa influenssarokotus on maksuton raskaana oleville, yli 65-vuotiaille ja muille riskiryhmäläisille kuten sydänsairauksia tai diabetesta poteville sekä 6 kuukauden – 6 vuoden ikäisille lapsille. Ilmaisen rokotuksen saavat myös terveydenhuollossa työskentelevät, osa vakavalle sairastumisella alttiiden läheisistä sekä varusmiespalvelukseen astuvat. Ilmaisuudesta huolimatta rokotus jää monilta ottamatta.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.