‹ Takaisin

  |  11.08.2023   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Internet pienentää keski-ikäisen dementiariskiä

Säännöllisesti internetiä käyttävät 50–65-vuotiaat sairastuivat dementiaan noin puolet epätodennäköisemmin kuin samanikäiset satunnaisesti nettiä selaavat, kertoo tuore tutkimus.

,

Säännöllisesti internetiä käyttävät keski-ikäiset näyttäisivät säästyvän dementialta muita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä, ja sen perusteella säännöllisesti internetiä käyttävät 50–65-vuotiaat sairastuivat dementiaan noin puolet epätodennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka käyttivät internetiä korkeintaan satunnaisesti. Tämä havaittiin seuraamalla 18 000 miestä ja naista pisimmillään 17 vuoden ajan.

Yhteys näkyi senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin mahdollinen seurannan alussa todettu kognitiivisten mielentoimintojen heikentymä, osallistujien koulutustaso, sukupuoli, etninen tausta ja sukupolvi.

Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta aivojen monipuolinen käyttäminen sekä sosiaalinen ja aktiivinen elämä on yhdistetty pienempään dementiariskiin monissa tutkimuksissa.

Suomessa on noin 200 000 henkilöä, joiden kognitiivinen toiminta eli tiedonkäsittely on lievästi heikentynyt. Lievää dementiaa potee puolestaan noin 100 000 ja melkein yhtä monella on pitemmälle edennyt dementia.