‹ Takaisin

  |  25.06.2015

Iso osa tulehtuneista umpilisäkkeistä hoituisi antibiooteilla

Suomalaistutkimuksen mukaan jopa noin 3 000 tulehtunutta umpilisäkettä voitaisiin turvallisesti jättää leikkaamatta ja hoitaa antibiooteilla.

Umpilisäkkeen poistoleikkaus on ollut tulehtuneen umpilisäkkeen standardi hoitomuoto jo yli vuosisadan ajan.

Dosentti, päivystyskirurgian ylilääkäri Paulina Salmisen johtamassa tutkimuksessa selvisi, että 73 prosenttia antibioottihoidetuista potilaista ei tarvinnut leikkaushoitoa.

Muutamilla potilailla antibioottihoito ei onnistunut ja joillakin umpilisäkkeen tulehdus uusiutui, mutta olennaista on, että näillä potilailla komplikaatiot eivät lisääntyneet eli antibioottihoito ensilinjan hoitona on turvallista.

Jatkossa potilaat, joilla epäillään umpilisäkkeen tulehdusta, tullaan lisääntyvässä määrin kuvantamaan ennen hoitoa tarkan diagnoosin saamiseksi ja oikean hoidon valitsemiseksi.

Umpilisäkkeen tulehduksia on kahta muotoa. Vaikeampi puhkeamaan johtava tulehdus, joita on noin 20 prosenttia, vaatii aina leikkauksen. Lievemmistä tulehduksista, joita arvioidaan olevan noin 80 prosenttia tapauksissa, iso osa voidaan mahdollisesti hoitaa ilman leikkausta.

Vaikka umpilisäkkeen poistoleikkaus on yleisesti hyvin siedetty, kyseessä on kuitenkin leikkaustoimenpide, johon voi liittyä leikkauksen aikaisia ja sen jälkeisiä ongelmia.

Tutkimus on julkaistu arvostetussa JAMA-lehdessä.

TIINA KUOSA