‹ Takaisin

  |  29.05.2015

Itsehoitolääkkeet vain apteekkimyynnissä useissa Euroopan maissa

Suomi ei ole poikkeus itsehoitolääkkeiden myynnin järjestämisessä, toisin kuin mediassa on väitetty.

SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä toteaa Keskisuomalaisen haastattelussa, että Suomi on ainoa Euroopan maa, jossa reseptivapaat lääkkeet ovat vain apteekeissa ja että kuluttajat voisivat hyötyä jopa 100 miljoonaa euroa vuodessa, jos kauppa pääsisi myymään lääkkeitä.

– Kumpikaan väite ei pidä paikkaansa, korjaa Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen.

Suomen lisäksi itsehoitolääkkeet ovat vain apteekkien myynnissä mm. Saksassa, Ranskassa, Espanjassa, Itävallassa, Belgiassa, Slovakiassa, Virossa, Liettuassa, Luxemburgissa ja Maltalla.

Itsehoitolääkkeitä myydään apteekeista noin 330 miljoonalla eurolla vuodessa.

– Sadan miljoonan euron säästö kuluttajille edellyttäisi hintojen yli 30 prosentin halpenemista. Tämä ei ole toteutunut missään maassa, jossa itsehoitolääkkeiden myyntiä on vapautettu. Päivittäistavarakauppa ry on itsekin todennut, että arvio 100 miljoonan euron säästöstä on virheellinen ja on luvannut korjata sitä, Kostiainen sanoo.

Itsehoitolääkkeen hinta on kaikissa Suomen apteekeissa sama. Lääkeyritys voi päättää tukkuhinnan vapaasti ja sen on oltava kaikille apteekeille sama hankintamäärästä riippumatta. Valtio päättää apteekin katteen. Näin on haluttu varmistaa kansalaisten tasa-arvo ja yhtäläinen hintataso koko maassa.

Lääkejakelu toimii Suomessa tehokkaasti. Apteekin osuus lääkkeen hinnasta on keskimäärin 24 prosenttia, mikä on vähemmän kuin päivittäistavarakaupan osuus elintarvikkeen hinnasta. Lääkkeen hintaan sisältyy myös lääkeneuvonta.

Taloustutkimuksen tuoreen tutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista pitäisi itsehoitolääkkeet apteekkien myynnissä.

TIINA KUOSA